Acasă Politic Bucuresti: Indemnizatia de crestere a copilului se acorda pentru fiecare copil in...

Bucuresti: Indemnizatia de crestere a copilului se acorda pentru fiecare copil in parte

DISTRIBUIȚI

105587 – 16112011 – Îndemnizaţia lunară acordată mamelor pentru creşterea copilului se acordă pentru fiecare copil în parte născut dintr-o sarcină gemelară, de gemeni, tripleţi sau multipleţi, a decis, marţi, Înalta Curte de Casaţie Casaţie (ÎCCJ) a decis marţi, în urma judecării unui recurs în interesul legi.

Decizia ÎCCJ stabileşte care este interpretarea corectă a legislaţiei privind indemnizaţia pentru creşterea copilului după ce s-a observat că unele instanţe de judecată din ţară au decis că indemnizaţia se acordă pentru fiecare copil în parte în timp ce altele au hotărât că se acordă o singură indemnizaţie pentru o naştere, indiferent dacă e vorba de un singur copil, gemeni sau tripleţi.

În scopul unificării practicii judiciare, procurorul general al României şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi au promovat un recurs în interesul legii. Decizia ÎCCJ este definitivă şi obligatorie pentru instanţele judecătoreşti.

ÎCCJ a fost de acord cu interpretarea dată de instanţele care au apreciat că indemnizaţia pentru al doilea şi următorii copii născuţi din sarcină multiplă, anterior adoptării Legii 239/2009, este de 600 lei pentru fiecare copil, începând cu cel de-al doilea, pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.

S-a considerat că prin acordarea unei singure indemnizaţii, indiferent de numărul de copii rezultaţi dintr-o singură naştere, se creează o discriminare nejustificată între copiii născuţi şi copiii adoptaţi sau aflaţi într-una dintre celelalte situaţii prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 148/2005 (daţi în plasament ori sub tutelă). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.