Acasă Politic Bucureşti: Schimbarea lui Boc, un lider pentru USP sau regionalizare fără UDMR

Bucureşti: Schimbarea lui Boc, un lider pentru USP sau regionalizare fără UDMR

DISTRIBUIȚI

105502 – 14112011 – Excluderea lui Geoană din PSD a dat naştere la mai multe scenarii, dezbătute de toate partidele. Cine va fi preşedintele Senatului, ce şanse sunt ca legile regionalizării să treacă de Camera Superioară, cum va juca Puterea cărţile oferite de acutizarea tensiunilor din Opoziţie sunt doar câteva dintre întrebările ridicate de noua situaţie de pe scena politică. Iată cinci dintre scenariile vehiculate în aceste zile:  Mircea Geoană va rămâne preşedintele Senatului.Pentru asta are nevoie de sprijinul unui grup parlamentar, care să-l propună, apoi de un vot al plenului. Doar grupul UNPR ar putea, teoretic, să-i ofere susţinerea, apoi să negocieze cu arcul Puterii pentru a obţine majoritatea. Este exclus ca PDL să poată justifica în faţa propriului electorat, şi mai ales a activului de partid, un acord direct cu Geoană. Nici nu are motive să o facă.

 

UNPR, însă, ar putea folosi ca argument experienţa lui Geoană la şefia Camerei şi apartenenţa la aceeaşi ideologie, de stânga. Ulterior, ar folosi electoral sloganul că deţine a doua poziţie în stat. Manevra este periculoasă şi pentru că ar împinge UDMR înspre Opoziţie, odată ce ungurii şi-au desemnat propriul candidat la şefia Senatului. Evident, un acord s-ar putea obţine, pe baza unor concesii făcute UDMR, dar, repetăm, tot acest efort nu este justificat de ceea ce ar putea oferi Geoană părţilor implicate.

Un udemerist, cel mai probabil Gyorgy Frunda, îi va lua locul lui Geoană. USL va prefera un fost partener de guvernare unui pedelist, în ideea unor colaborări viitoare şi a blocării proiectului de regionalizare (chiar dacă ungurii au alte obiecţii, interesul blocării e comun). Acordul cu UDMR pentru Frunda va permite PDL să încerce recuperarea electoratului din Ardeal, pe motiv că şi USL colaborează cu UDMR, nu doar Boc.

Mircea Geoană  va pleca împreună cu un grup important de pesedişti, cu care va începe o nouă construcţie politică. Numărul celor dispuşi să părăsească PSD împreună cu Geoană este infim, ca să nu spunem că este zero (ca să-l cităm pe preşedintele Senatului). Cei care au avut conflicte cu actuala conducere a partidului au părăsit deja formaţiunea, iar ceilalţi nu au motive să o facă. UNPR a depus deja un mare efort organizatoric, iar dublarea acestuia nu are sens, pentru că vizează acelaşi electorat. Mai degrabă, Geoană  ar putea să conducă USP, mişcarea civică de stânga susţinută de uneperişti. Astfel, ar transfera UNPR ceva din cota sa de notorietate şi ar rămâne teoretic în afara partidului, pentru a candida ca independent împotriva lui Oprescu, cu ajutorul lui Vanghelie şi al lui Piedone (după cum sugerează fostul şef al campaniei prezidenţiale, Cozmin Guşă).

Traian Băsescu doreşte înlocuirea guvernului Boc cu un guvern de uniune naţională, pe motiv de criză. De fapt, se caută un independent care să preia răspunderea unor măsuri şi mai dure de austeritate, în vreme ce PDL se va pregăti de alegeri. Mircea Geoană a început să fie plasat destul de recent în galeria ”independenţilor”. Teoretic, preşedintele s-ar putea justifica spunând că Geoană are relaţii externe şi că trebuie reprezentate toate curentele politice într-un astfel de guvern de interes naţional. Faptul că UNPR este deja plasat la stânga nu mai contează. Când au ţinut seama sloganele de realitate? Acest scenariu are o mare problemă: PDL nu doreşte să cedeze puterea, chiar sub amenințarea că va păţi la fel ca PNŢCD. Eventual, o astfel de măsură ar putea fi acceptată cu două-trei luni înainte de alegeri, când nu ar mai convinge pe nimeni.

Trecerea legilor regionalizării prin Parlament nu ar mai depinde de UDMR, dacă Mircea Geoană reuşeşte să aducă la UNPR un număr suficient de parlamentari PSD, susţin unii analişti. Excluderea lui Geoană ar putea oferi pretext pentru demisie unor pesedişti, care ar avea o justificare (nu am cedat din cauza şantajului sau pentru ciolan, ci pentru că s-a făcut o nedreptate). Numărul lor este însă prea mic ca să încline balanța în Parlament. În cazul cu totul şi cu totul ipotetic în care s-ar desprinde mai mulți parlamentari PSD/USL, UDMR ar putea, la rândul său, să întoarcă armele, declanşând anticipate/suspendarea preşedintelui, înainte să fie exclusă din jocurile Puterii. – www.promptmedia.ro, sursa D.C. News

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.