Acasă Politic A murit liderul nord-coreean Kim Jong-II

A murit liderul nord-coreean Kim Jong-II

DISTRIBUIȚI

106407 – 19122011 – Presedintele nord-coreean Kim Jong-Il, in varsta de 69 de ani, a murit in cursul zilei de sambata, a anuntat luni televiziunea de stat din Coreea de Nord, citata de AFP. Kim se afla la conducerea Coreei de Nord din 1994. Fiul sau Kim Jong-Un a fost desemnat succesor, a anuntat luni agentia de presa a regimului comunist.

Kim Jong-Il a decedat din cauza unei „mari epuizari mentale si fizice” a anuntat, cu lacrimi in ochi, un crainic al televiziunii de stat din Coreea de Nord.

Kim, care a suferit un accident cerebral in 2008, a murit din cauza unui „infarct miocardic sever si a unei crize cardiace”, in timpul uneia dintre traditionalele sale calatorii pe teren, potrivit agentiei de stiri nord-coreene KCNA, citate de Reuters. Cauza decesului liderului a fost confirmata in urma unei autopsii, efectuate duminica.

Funeraliile sale au fost stabilite la 28 decembrie la Phenian. Autoritatile de stat au declarat doliu national in perioada 17-29 decembrie.

Fiul sau Kim Jong-Un, nascut in 1983 sau 1984, a fost numit succesor, potrivit agentiei oficiale, care le cere nord-coreenilor sa-l recunoasca de acum ca noul lor lider.

Kim Jong-Il a condus Coreea de Nord cu o mana de fier din 1994. El a fost presedintele Comisiei Nationale de Aparare, secretar general al Partidului Muncitoresc din Coreea, partidul de guvernamant din 1948, si comandantul suprem al Armatei Populare Coreene. In aprilie 2009, Constitutia Coreei de Nord a fost modificata, iar Kim Jong Il a fost numit „lider suprem”.

Kim Jong-Il, care avea numeroase probleme de sanatate, a utilizat propaganda, un cult exagerat al personalitatii, o armata docila si lagarele de munca pentru a se mentine la putere, asa cum a facut si tatal sau inaintea lui. 

Kim le-a dovedit tuturor celor care prevedeau o prabusire a regimului sau, dupa terminarea ajutorului sovietic la inceputul anilor ’90, ca se inseala. Desi tara era marcata de saracie si lipsuri, el a ramas in continuare „liderul iubit”. Coreea de Nord se confrunta in mod regulat cu penurii alimentare serioase. La finalul acestui deceniu, o foamete a ucis pana la un milion de persoane.

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU (FAO) a remarcat luna trecuta, o imbunatatire a culturilor, dar a subliniat ca probleme serioase nutritionale persista, avand in vedere ca aproape 3 milioane de oameni continua sa aiba nevoie de ajutor alimentar in 2012. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.