Acasă Politic Bucureşti: M.A.I. propune, oficial, ca alegerile locale şi parlamentare să se desfăşoare...

Bucureşti: M.A.I. propune, oficial, ca alegerile locale şi parlamentare să se desfăşoare simultan

DISTRIBUIȚI

106005 – 04122011 – După mai multe dispute în coaliţia aflată la putere, încheiate în cele din urmă cu un punct de vedere unitar, Ministerul Administraţiei şi Internelor propune ca alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale să se desfăşoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Aşa cum era de aşteptat, principalul motiv pentru revenirea la un astfel de sistem este legat de bani. Organizarea simultană a alegerilor ar reduce cheltuielile la jumătate, de la 43 milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro. „Având în vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale

să se desfăşoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Astfel, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor beneficia de accesul la o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ştampile, logistică) cu cele parlamentare”, explică MAI.

„În cadrul discuţiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea că această comasare a alegerilor în anul 2012 este oportună, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro. Sumele pe care le vom economisi, organizând un singur tur de scrutin, vor fi redirecţionate către zona de investiţii”, a declarat ministrul Traian Igaş.

În vederea implementării dispoziţiilor prezentului proiect vor fi elaborate următoarele acte normative: hotărâre a Guvernului pentru stabilirea datei alegerilor din 2012, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Autorităţii Electorale Permanente; hotărâre a Guvernului pentru delimitarea şi numerotarea colegiilor uninominale, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Autorităţii Electorale Permanente; hotărâre a Guvernului pentru stabilirea bugetul necesar pregătirii, organizării şi desfăşurării alegerilor din 2012 şi cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acestora; hotărâre a Guvernului pentru aprobarea, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor, a următoarelor documente a) calendarul operaţiunilor electorale; b) măsurile necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor; c) modelele buletinelor de vot; d) modelele listelor electorale; e) modelul listei susţinătorilor; f) modelul listei membrilor organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale; g) modelul ştampilelor electorale; h) modelul listei candidaţilor pentru consiliile locale, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti; i) modelele propunerilor de candidatură pentru Camera Deputaţilor, Senat, primari şi preşedinţi ai consiliilor judeţene; j) modelul declaraţiei de acceptare a candidaturii; k) modelul declaraţiei de renunţare la candidatură; l) modelele certificatelor doveditoare al alegerii; m) modelul timbrului autocolant. – hotărâre a Guvernului pentru aprobarea, la propunerea Institutului Naţional de Statistică şi a Autorităţii Electorale Permanente, a modelelor proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatului votării; – hotărâri şi instrucţiuni ale Autorităţii Electorale Permanente.

La elaborarea prezentului proiect de lege au participat reprezentanţi ai direcţiilor/structurilor cu atribuţii în domeniul electoral din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, împreună cu reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente, ai Ministerului Justiţiei, ai Institutului Naţional de Statistică şi ai Ministerului Afacerilor Externe.

Vicepreşedintele PDL, Victor Tarhon, a declarat că Biroul Permanent Naţional al partidului a decis ca, până la data de 6 ianuarie, să fie elaborat şi aprobat proiectul de lege vizând comasarea alegerilor.

Legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare va fi aprobată în procedură de urgenţă la începutul lunii ianuarie 2012, Biroul Permanent Naţional al PDL hotărând acest lucru la ultima şedinţă. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.