Acasă Politic Sibiu: Coplata va insemna in multe cazuri ca “familia ia bolnavul acasa,...

Sibiu: Coplata va insemna in multe cazuri ca “familia ia bolnavul acasa, il ingrijeste si moare crestineste”

DISTRIBUIȚI

106137 – 08122011 – Preşedintele de Onoare al Societăţii Române de Neurochirurgie, Alexandru Ciurea, a declarat la Sibiu că viitorul sistem de asistenţă medicală – coplata – va deveni o povară  pentru familiile din România pentru că mulţi români nu-şi vor putea permite să scoată bani din buzunar. Pe de altă parte, profesorul Ciurea este de acord cu noile prevederi ale legii aflate în dezbatere, respectiv cele legate de introducerea asigurărilor de sănătate private.

„Coplata s-a făcut tocmai pentru a ajuta sistemul, pentru că şi-au dat seama că nu mai pot supravieţui. Şi atunci, aceasta devine şi o descărcare asupra pacientului. În cazul în care aceasta se introduce, va fi o apăsare  pentru familie şi nu ştiu câte familii în ţară îşi pot permite.Şi inversul este adevărat, că ne trezim cu tot felul de pacienţi, uneori cu boli cronice, care necesită îngrijiri de luni şi luni de zile. Or, dacă se introduce sistemul de coplată, familia, ca pe vremuri, ia bolnavul acasă şi îl îngrijeşte şi moare creştineşte”, a declarat Alexandru Ciurea.

Preşedintele de onoare al Societăţii Române de Neurochirurgie vede în noua lege a sănătăţii, care ar urma să fie aprobată în următoarele luni, şi câteva idei bune. Una dintre ele se referă la introducerea sigurărilor de sănătate, asta în cazul în care baza materuială şi hotelieră ar putea asigura serviciile petru care pacienţii plătesc.

„Într-o ţară civilizată, toată lumea are asigurare de sănătate.Dar, cheltuielilesunt foarte mari şi atunci se  pune problema ca pe lângă acel card de sănătate, care îţi asigură unele servicii, să ai o asigurare privată pentru o serie întreagă de tratamente, medicamente. Statul nu le poate salva pe toate. Sunt situaţii în care asigurarea privată este foarte importantă. În Vest, asigurarea  privată este salvatore. Când ai cea mai full asigurare, când ai venit la spital, ai dreptul să ai rezervă, în clinică universitară să fii viziat de profesor universitar de două ori pe zi uneori, să îţi alegi mâncarea.Dar noi implementăm coplata, implementăm asigurarea privată, dar condiţiile sunt la limită”, a punctat profesorul Ciurea.

Coplata în sănătate ar putea deveni funcţională de la 1 ianuarie 2012. Românii vor fi nevoiţi să plătească o parte din costurile serviciilor medicale, contribuţie ce nu va putea depăşi însă a douăsprezecea parte din veniturile anuale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.