Acasă Politic Strasbourg: Norica Nicolai: „În UE există practici de intimidare a populaţiei specifice...

Strasbourg: Norica Nicolai: „În UE există practici de intimidare a populaţiei specifice regimurilor totalitare”

DISTRIBUIȚI

106390 – 16122011 – Eurodeputata liberală Norica Nicolai a afirmat într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, că, în Uniunea Europeană, există state membre care se confruntă cu tentaţii de tip totalitar. Într-o luare de poziţie referitoare la  cel mai recent caz de încălcare a drepturilor omului în Tunisia, eurodeputata liberală a atras atenţia că astfel de practici sunt prezente şi pe teritoriul Uniunii Europene.

„Sper ca această rezoluţie să fie un semnal de alarmă, pentru că, din păcate, există unele state membre în care se întâmpla chestiuni similare şi în care lucrurile sunt ignorate. Sper ca această rezoluţie să fie, de asemenea, un semnal de alarmă pentru toti cei care înţeleg să-şi controleze populaţia prin mijloacele de supraveghere. Pentru că nu numai Tunisia riscă să aibă aceasta cale, tentaţia de tip totalitar se găseşte şi în Uniunea Europeană”, a arătat Norica Nicolai.

Parlamentul European a votat o rezoluţie care condamnă repetatele încălcări ale drepturilor omului în Tunisia, după ce organizaţiile de apărare a drepturilor omului au atras atenţia că, în pofida căderii regimului Ben Ali, populaţia este supusă cu regularitate practicilor brutale şi actelor de violenţă ale forţelor de securitate, fapt care contravine angajamentelor internaţionale asumate recent de statul african în domeniul drepturilor omului.

Cel mai recent caz este cel al studentului Zacharia Bouguira. La 13 noiembrie 2011, în incinta aeroportului din Tunis, Bouguira a fost martorul unor acte de violenţă comise de agenţi de poliţie împotriva unui grup de tineri marocani,  spectatorii unui meciului de fotbal. Bouguira a început să filmeze scena cu telefonul său mobil pentru a difuza înregistrarea pe internet cu scopul de a atrage atenţia că, în pofida schimbării de regim, vechile practici sunt folosite în continuare în ţara sa. Tânărul a fost lovit violent de circa 20 de poliţişti şi dus la secţie împreună cu grupul de marocani. În detenţie, studentul a fost supus unor acte de violenţă şi de intimidare repetate. O trupă antiteroristă a sosit în faţa secţiei de poliţie, iar două posturi TV tunisiene au relatat că arestarea grupului de suporteri marocani a survenit în urma unor presupuse acte de vandalism aeroport. Zacharia Bouguira a fost eliberat în urma intervenţiei mamei sale şi a avocatei acesteia.  9 din cei 13 suporteri marocani au fost deţinuţi din 13 până în 21 noiembrie 2011.

În intervenţia sa, Norica Nicolai şi-a exprimat speranţa că autorităţile tunisiene vor duce ancheta la bun sfârşit, iar cei vinovaţi de încălcarea drepturilor omului vor fi pedepsiţi. În acelaşi timp, eurodeputata liberală şi-a criticat colegii din Parlamentul European că au tolerat prea mult timp desele încălcări are drepturilor omului din timpului fostului regim Bel Ali.

„Cred că această rezoluţie trebuie considerată  ca o rezoluţie de alertă timpurie în legătură cu încălcarea drepturilor omului în Tunisia. Pentru că altfel nu înteleg de ce avem acest dublu standard : o lungă tăcere faţă de un regim autoritar al lui Ben Ali şi o acţiune foarte rapidă pe o chestiune care încă se află sub o investigaţie judiciară. Este foarte clar că trebuie ca autorităţile tunisiene să înţeleagă din acest incident că statul de drept se construieste cu responsabilitate. Să facă o anchetă şi să îi pedepsească pe cei vinovaţi de încălcările legale pentru că altfel va deveni un obicei”, a încheiat eurodeputata liberală. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.