Acasă Politic Bucuresti: Procurorii cer arestarea preventiva pentru 30 de politisti corupti

Bucuresti: Procurorii cer arestarea preventiva pentru 30 de politisti corupti

DISTRIBUIȚI

106877 – 11012012 – Procurorii de la Parchetul Capitalei au emis, marti noapte, un numar 30 de ordonante de retinere in cazul politistilor de la sectiile 1 si 3 din Bucuresti, agentii urmand sa fie prezentati, miercuri, Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Propunerea de arestare preventiva a celor 30 de agenti se va judeca, potrivit legii, in sedinta secreta. Decizia pe care o vor lua judecatorii de la Tribunalul Bucuresti va putea fi atacata cu recurs, insa va fi executorie. 12 procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti au facut audieri in dosarul in care sunt urmariti penal 31 de agenti de politie de la Sectiile 1 si 3 din Capitala. Procurorul Bogdan Staicu, purtator de cuvant al Parchetului,

 

 a declarat, marti, ca pe data de 6 ianuarie s-a dispus inceperea urmaririi penale pe numele a 31 de agenti de politie de la Sectiile 1 si 3 de Politie din Bucuresti, pentru luare de mita,abuz in serviciu, complicitate la prostitutie sau proxenetism, lipsire de libertate si tortura. De asemenea, Staicu a punctat ca in acest caz au fost emise 82 de mandate de aducere, iar audierile sunt facute de 12 procurori de la Parchetul Capitalei.

La randul sau, purtatorul de cuvant al DGA, Monica Dajbog, a spus ca in acest caz cercetarile au fost facute de Directia Generala Anticoruptie, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, cu sprijinul IGPR si SRI.

Procurorii de la Parchetul Capitalei au dat publicitatii un comunicat de presa in care descriu modul de operare al unora dintre politistii ridicati, marti dimineata, in urma perchezitiilor desfasurate de oamenii legii in 30 de locatii.

Astfel, in cazul actelor de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului, agentii de politie sunt acuzati ca le comiteau in exercitarea atributiilor de serviciu (in tura) pe linie de ordine publica. Acestia lucrau de regula in echipaje de doi sau trei si aveau ca atributii depistarea, constatarea si sanctionarea unor fapte interzise de lege (contraventii si infractiuni).

Oamenii legii foloseau autospeciale din dotarea MAI si purtau uniforma institutiei si, de asemenea, in majoritatea situatiilor a rezultat ca au selectat in trafic anumite autoturisme, de obicei din categoria superioara sau de lux, ai caror soferi incalcau unele norme legale, ori le verificau prin mijloacele din dotare.

Ulterior, agentii informau soferii despre abaterile constate, iar imediat le pretindeau bani sau alte foloase pentru a nu consemna fapta comisa, pentru a nu fi aplicata sanctiunea legala sau pentru a nu fi facute alte demersuri legale.

In urma demersurilor de pretindere, primeau de regula sumele de bani/foloasele, nu constatau abaterile si nu sanctionau persoanele vizate sau nu sesizau organele competente sa aplice sanctiuni. Dupa primirea sau la sfarsitul turei, in unele situatii agentii imparteau intre ei banii astfel obtinuti (sume cuprinse intre 50 si 600 de lei)”.

Procurorii sustin ca, in exercitiul atributiilor de serviciu, unii dintre agentii de politie se deplasau periodic in zonele din raza lor de competenta teritoriala unde erau informatii ca se desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism.

Din probele administrate pana in prezent a rezultat ca unii dintre ei le cunosteau pe aceste persoane (in special pe proxeneti) si erau in relatii cu ei de mult timp si primeau de la proxeneti periodic sume de bani – pentru a nu constata faptele si a nu aplica sanctiuni.

De asemenea, a mai rezultat, din probele stranse, ca politistii in cauza ar fi surprins prostituate in timpul desfasurarii activitatilor ilicite si le-ar fi pretins sume de bani, iar daca acestea refuzau foloseau mijloace violente de natura sa intimideze persoanele vizate si sa le asigure in continuare controlul asupra activitatilor de prostitutie si proxenetism, precum si veniturile aferente. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.