Acasă Politic Bucuresti: Traian Basescu: „Sunt interese gigantice in neadoptarea noii Legi a sanatatii”

Bucuresti: Traian Basescu: „Sunt interese gigantice in neadoptarea noii Legi a sanatatii”

DISTRIBUIȚI

106911 – 12012012 – Presedintele Traian Basescu a acuzat, miercuri seara, ca exista „interese gigantice” pentru neadoptarea noii Legi a Sanatatii din partea celor care permit „scurgerea printre degete” a miliardelor de lei care vin de la buget in sistemul de sanatate. De asemenea, el a criticat dur ineficienta actualului sistem, in special a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si a subliniat ca SMURD-ul este un sistem militarizat, care apartine statului, nu unui singur om, cu trimitere la fondatorul acestuia, Raed Arafat, care a demisionat din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii. „Foarte putini stiu cum functioneaza SMURD. El este parte a ISU; sunt cei cu descarcerarea, care au propriile masini si echipamente, si cei cu salvarile, care sunt toti pompieri.

 

Discutam de o unitate militarizata. Cine poate gandi privatizarea capitanilor, maiorilor, si a ofiterilor de pompieri? SMURD e alcatuita din pompieri profesionisti calificati ca paramedici, adica stiu sa dea primul ajutor, nu sa faca interventii complicate. Cei care au vorbit de privatizarea SMURD nu au incercat decat sa dezinformeze, sunt interese gigantice in neadoptarea noii legi a sanatatii. Nu vreau sa alarmez, dar pompierii de pe salvarile SMURD de tip B sunt si pe masinile de pompieri. Cei 2.300 de pompieri profesionisti care sunt pe salvarile SMURD au facut cursuri de paramedici si actioneaza si pe masinile de pompieri in functie de urgenta ceruta pe 112. Vreau sa intelegeti capcana legata de privatizarea SMURD, structurile militare nu se pot privatiza. SMURD nu a fost creat de un om, statul roman a facut eforturi uriase pentru dotare. Eu stiu de cate ori am vorbit cu bancile pentru finantarea sistemului, ca e BM sau alte banci. Acest sistem a fost creat pe banii romanilor, a fost si este platit, pentru ca este platit din credite. Sistemul SMURD este un sistem creat de statul roman, care poate fi condus de un om sau de altul, dar este pentru cetateni, pentru a-i ajuta cand le este greu”, a spus Traian Basescu.

Presedintele a adaugat ca diagnosticul pus de raportul comisiei prezidentiale sistemului sanitar a aratat ca principalele probleme ale acestuia sunt monopolul CNAS, politizarea, ineficienta, coruptia si abia apoi subfinantarea. 

„Realitatea ne arata ca principalele probleme pe care le avem sunt monopolul CNAS, care este un dezastru din punct de vedere al eficientei cheltuirii banilor, apoi politizarea sistemului santar, ineficienta, coruptia si abia apoi subfinantarea. Trebuie sa depolitizam, sa eliminam coruptia. Sistemul nu a progresat, desi s-au introdus in el de 5 ori mai multi bani. Asta inseamna ca modul cum administram sistemul e deficitar, iar populatia e nemultumita pe buna dreptate, chiar daca sunt insule de excelenta”, a afirmat seful statului.

Presedintele a facut un apel la o dezbatere publica decenta, in cunostinta de cauza, exprimandu-si speranta ca proiectul va fi adoptat de Parlament pana la finalul acestei sesiuni parlamentare, urmand ca dupa aceea sa se treaca la adoptarea legislatiei secundare, care sa permita implementarea noilor principii.

„Interventia mea publica a fost in momentul in care am considerat ca s-a depasit orice limita in dezinformarea populatiei”, a explicat Traian Basescu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.