Acasă Politic Londra: În timp ce aşa-zişii benzinari de la noi văd un preţ...

Londra: În timp ce aşa-zişii benzinari de la noi văd un preţ de 9 lei pentru un litru de carburant, Banca Mondială prevede prăbuşirea preţului ţiţeiului

DISTRIBUIȚI

107083 – 18012012 Ţările în curs de dezvoltare ar trebui să se pregătească pentru o criză economică globală similară cu cea din 2008 – 2009 în cazul în care criza datoriilor suverane, care afectează zona euro, va escalada, avertizează Banca Mondială în ultima sa prognoză economică. Prevăzând o crestere a economiei globale în 2012 mult mai scăzută decât anticipase vara trecută chiar si în cazul în care uniunea monetară va reusi să reziste crizei, economistii Băncii Mondiale au declarat că, în cazul în care economiile din zona euro nu se vor mai putea împrumuta de pe pietele financiare, cresterea globală va fi cu 4% mai scăzută chiar si decât ultimele cifre, anuntă „Financial Times”. Andrew Burns, şeful Departamentului de macroeconomie al băncii

 a declarat în cadrul unei conferinte de presă la Londra că „ţările în curs de dezvoltare trebuie să spere la cel mai bun deznodământ şi să se pregătească pentru cel mai rău”.

Insistând asupra importantei planurilor de urgenţă, el a adăugat: „O escaladare a crizei nu va cruţa pe nimeni. Ratele de crestere economică a tărilor dezvoltate si ale celor în curs de dezvoltare se vor prăbusi la fel ca în 2008-2009, sau chiar cu mai mult”. Economia mondială nu va putea să îsi revină la fel de repede dintr-o nouă criză, a avertizat Banca Mondială, pentru că tările bogate mai posedă foarte putină munitie fiscală sau monetară pentru a rezolva orice cerc vicios, iar tările mai sărace posedă „mult mai putin capital, oportunităti comerciale mai putin vibrante si o mult mai slabă sustinere financiară pentru activitătile private si publice decât în 2009”.

Banca Mondială a refuzat să prezică şansa pentru ca acest scenariu să se înfăptuiască si a adăugat că tările în curs de dezvoltare nu pot să facă foarte multe pentru a preveni o criză economică severă, dar le-a îndemnat să-si evalueze vulnerabilitătile fată de o recesiune globală provocată de criza zonei euro.

Posibil cerc vicios global

– Chiar şi fără prăbusirea într-o nouă criză, prognoza Băncii Mondiale este mult mai scăzută decât cea din iunie 2011, reflectând tendintele negative observate atunci si care s-au materializat deja. Economia globală este prevăzută să crească cu 2,5% în 2012 si 3,1% în 2013, comparat cu o crestere economică de 3,6% prevăzută doar acum sase luni pentru ambii ani.

Banca Mondială se asteaptă ca economia zonei euro să se contracteze în 2012, iar alte economii avansate să crească doar cu 2,1% Această retrogradare reflectă incertitudinile ridicate asupra acestor economii care, la rândul lor, ar putea reduce cresterea comertului mondial precum si cererea din partea economiilor mai sărace.

„Motorul economiei globale, tările în curs de dezvoltare, turează mai încet în acelasi timp în care cea mai mare regiune economică din lume, Uniunea Europeană, se află în recesiune, iar aceste două tendinte s-ar putea alimenta reciproc”, a declarat Burns.

Dacă un astfel de cerc vicios ar apărea, tările în curs de dezvoltare s-ar găsi în imposibilitatea de a se decupla de criza europeană, a adăugat acesta. Multe dintre acestea vor fi afectate de prăbuşirea preţului ţiţeiului şi al bunurilor de larg consum, sumele trimise acasă de muncitorii din tările bogate ar putea scade cu mai mult de 5% odată cu veniturile din tările bogate, sistemele bancare din tările mai sărace ar putea fi vulnerabile fată de riscurile de finantare din cauză că multe tări în curs de dezvoltare au datorii semnificative pe termen scurt care sunt scadente în 2012 si o criză de încredere ar putea afecta consumul în tările bogate si sărace.

China este singura economie importantă care are capacitatea si puterea de a implementa politici care să atenueze o nouă recesiune mondială, a declarat Burns. – www.promptmedia.ro, sursa – Adevărul

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.