Acasă Politic Bruxelles: 727 de romani lucreaza pentru Comisia Europeana

Bruxelles: 727 de romani lucreaza pentru Comisia Europeana

DISTRIBUIȚI

107750 – 09022012 –  Comisia Europeană a prezentat autorităţii bugetare raportul final privind recrutarea resortisanţilor din Bulgaria şi România, cele două state membre care au aderat la UE în 2007 (UE2). Comisia a recrutat 478 de bulgari şi 727 de români, depăşind cu 23,3 % (228 de recrutări) ţinta globală urmărită în materie de recrutare.

Vicepreşedintele Maroš Šefčovič a afirmat: „Sunt foarte mulţumit că am reuşit să îi găsim şi să îi atragem pe unii dintre cei mai inteligenţi şi talentaţi oameni din Bulgaria şi România să vină să lucreze pentru Comisia Europeană. Ambele ţări au avut în trecut o contribuţie importantă la istoria şi cultura Europei şi au multe de oferit şi în prezent, pe măsură ce Europa continuă să se integreze.”

Ţintele propuse au fost atinse respectând perioada de tranziţie stabilită pentru UE2, care s-a încheiat la 31 decembrie 2011. Această perioadă de tranziţie constituie o trăsătură constantă a extinderilor, permiţând suspendarea temporară a normelor obişnuite care interzic discriminarea pe bază de naţionalitate, astfel încât să se asigure recrutarea rapidă a resortisanţilor din noile state membre.

Obligaţia de a recruta funcţionari „la cele mai înalte standarde de competenţă, eficienţă şi integritate” este, în continuare, motivul pentru care Comisia stabileşte ţinte largi şi nu cote obligatorii. Aceste ţinte au fost calculate în raport cu numărul de locuitori ai fiecărei ţări, cu ponderea voturilor în Consiliu şi numărul de locuri în Parlamentul European.

De asemenea, recrutarea pentru UE2 a îmbunătăţit considerabil echilibrul între bărbaţi şi femei la nivelul cadrelor de conducere. Procentul femeilor recrutate în funcţii de conducere a fost de 60,3 % din numărul total de recrutări din UE2 pentru cadrele intermediare de conducere şi de 46,3 % din numărul total de recrutări din UE2 în cadrele superioare de conducere. Luând în calcul efectivele totale de personal AD şi AST, 75 % dintre persoanele recrutate au fost femei.

Comisia s-a angajat să recruteze în total 977 de resortisanţi din UE2 pentru posturi de funcţionari şi de agenţi temporari (596 AD şi 381 AST). Au fost stabilite, de asemenea, ţinte secundare pentru cadrele intermediare de conducere (63 de recrutări) şi pentru cadrele superioare de conducere (15 recrutări). Au existat, de asemenea, ţinte indicative pentru fiecare naţionalitate (332 de persoane pentru Bulgaria şi 645 pentru România).

Pentru a răspunde acestor necesităţi, au fost organizate concursuri externe şi interne rezervate resortisanţilor din UE2. La încheierea perioadei de tranziţie, Comisia depăşise semnificativ nu numai ţinta globală stabilită pentru UE2, dar şi ţintele specifice stabilite pentru administratori (AD) şi asistenţi (AST). A fost atinsă pe deplin ţinta fixată pentru cadrele intermediare de conducere. Lipseau două recrutări pentru a se atinge ţintele în materie de recrutare pentru cadrele superioare de conducere. Motivul a fost lipsa unor candidaţi corespunzători, care să poată îndeplini funcţii superioare de conducere în cadrul Comisiei. În ciuda eforturilor susţinute ale Comisiei, în urma mai multor anunţuri de posturi vacante, nu a putut fi numită nicio persoană în funcţia respectivă.

Pentru a asigura un echilibru între diferitele servicii în materie de recrutare, Comisia a asigurat monitorizarea cu deosebită stricteţe a recrutărilor pentru UE2 în direcţiile sale generale (DG-uri). Recrutarea resortisanţilor din alte state membre a fost blocată până la atingerea ţintei specifice în materie de recrutare fixate pentru DG-ul respectiv. De două ori pe an, Comisia a prezentat autorităţii bugetare rapoarte privind progresele înregistrate în vederea atingerii ţintelor propuse. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.