Acasă Politic Comisia Europeana lanseaza negocierile cu Moldova si Georgia pentru zonele de liber...

Comisia Europeana lanseaza negocierile cu Moldova si Georgia pentru zonele de liber schimb

DISTRIBUIȚI

108197 – 24022012 – Comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht, va vizita Moldova şi Georgia pe 27 şi, respectiv, 28 februarie a. c., pentru a lansa negocierile privind zonele de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (ZLSAC) între UE şi cele două ţări.

„Zona de liber schimb va fi un mijloc esenţial de promovare a legăturilor comerciale şi economice ale Moldovei şi Georgiei cu UE. „Sunt convins că aceste negocieri vor avansa rapid şi vor deschide calea unor relaţii economice mai strânse cu UE. Deschiderea negocierilor confirmă angajamentul UE faţă de aprofundarea treptată a integrării economice şi asocierii politice cu partenerii noştri răsăriteni”, a declarat comisarul De Gucht.

Alături de liderii politici ai celor două ţări, comisarul De Gucht va lansa negocierile privind zonele de liber schimb şi va confirma parametrii care vor încadra activitatea negociatorilor principali. În Moldova, sunt programate întâlniri cu preşedintele în exerciţiu Marian Lupu şi cu prim-ministrul Vladimir Filat. În Georgia, comisarul De Gucht se va întâlni cu prim-ministrul Nika Gilauri.

Vizita comisarului are loc înaintea primelor runde de negocieri programate la 19-23 martie (Moldova) şi 26-30 martie 2012 (Georgia) şi urmează primelor reuniuni tehnice pregătitoare între părţi care au avut loc la 18 ianuarie (Moldova) şi 31 ianuarie 2012 (Georgia).

Zonele de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare vor face parte din acordurile de asociere în curs de negociere cu Georgia şi Moldova, care au ca obiectiv global aprofundarea semnificativă a asocierii politice şi integrării economice cu aceste ţări din parteneriatul estic.

În cadrul Parteneriatului Estic, UE negociază începând din 2010 acorduri de asociere cu Georgia şi Moldova. Zonele de liber schimb vor deveni parte integrantă din aceste acorduri, cu scopul de a consolida performanţa la export şi investiţii pentru ambele ţări şi de a facilita integrarea progresivă a acestora cu piaţa internă a UE, de 500 de milioane de consumatori.

Zonele de liber schimb „aprofundate şi cuprinzătoare” (ZLSAC) au un caracter foarte ambiţios, având drept obiectiv combaterea obstacolelor în calea comerţului la frontiere şi eliminarea celor din interiorul frontierelor. Unul dintre obiective este de a apropia mai mult legislaţia partenerilor noştri comerciali de cea a UE în domenii legate de comerţ („aprofundate”). În plus, domeniul de aplicare al acordurilor este foarte larg, abordând aspecte fundamentale pentru un regim comercial şi de investiţii modern, transparent şi previzibil, precum concurenţa, achiziţiile publice şi drepturile de proprietate intelectuală („cuprinzătoare”).

Ambele ţări se bucură în prezent de un acces preferenţial pe piaţa UE prin taxe de import autonome mai mici prin intermediul sistemului generalizat de preferinţe, cu stimulente suplimentare pentru bună guvernanţă („SGP+” pentru Georgia) şi preferinţe comerciale autonome (Moldova). Viitoarele acorduri comerciale se vor extinde semnificativ dincolo de sfera cooperării actuale guvernate de acordurile de parteneriat şi cooperare în vigoare din iulie 1998 (Moldova) şi iulie 1999 (Georgia).

Decizia de a lansa negocieri ZLSAC a fost aprobată de Comitetul pentru politică comercială al Consiliului în decembrie 2011, după ce Georgia şi Moldova au realizat reforme substanţiale în domenii-cheie de reglementare comercială şi în materie de investiţii, în special în domeniile reglementărilor tehnice, măsurilor sanitare şi fitosanitare, protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală şi normelor de concurenţă. UE a sprijinit ambele ţări în acest proces, oferind asistenţă tehnică în cadrul Instrumentului european de vecinătate şi parteneriat şi al Programului cuprinzător de dezvoltare instituţională, precum şi prin sprijinul acordat de statele membre ale UE.

UE este cel mai important partener comercial al Georgiei şi Moldovei. Comerţul bilateral cu mărfuri s-a ridicat în 2011 la 2,2 miliarde EUR cu Georgia şi 2,7 miliarde EUR cu Moldova.

Datorită preferinţelor comerciale unilaterale acordate ambelor ţări de către UE, taxele curente de import sunt deja foarte scăzute, astfel încât beneficiile viitorului acord comercial se află, mai ales, „în interiorul frontierelor” şi constau în reforme de reglementare în Moldova şi Georgia. – www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.