Acasă Politic Bruxelles: Un nou pachet de finantare externa pentru Grecia

Bruxelles: Un nou pachet de finantare externa pentru Grecia

DISTRIBUIȚI

108641 – 12032012 – Miniştrii Finanţelor din zona euro se reunesc luni la Bruxelles pentru a semna cel de-al doilea pachet de finanţare externă a Greciei, de 130 miliarde euro, după cea mai amplă restructurare a datoriilor de stat din istorie, transmite Bloomberg.

Participanţii la şedinţa Eurogroup vor discuta de asemenea măsurile de reducere a deficitului bugetar din Spania şi derularea programului de finanţare externă a Portugaliei, în încercarea de a preveni efectele de contagiune propagate de situaţia din Grecia.

Grecia a obţinut sprijinul majorităţii creditorilor privaţi pentru conversia de obligaţiuni menită să reducă datoria statului cu peste 100 miliarde euro, de la 160% din PIB în prezent spre 120% din PIB în 2020.

Operaţiunea, care impune deţinătorilor privaţi de obligaţiuni pierderi de peste jumătate din valoarea nominală a creanţelor greceşti deţinute, a declanşat plata unor contracte credit-default swap de 3 miliarde de dolari, după ce guvernul de la Atena a decis să forţeze participarea mai multor investitori.

Guvernele din zona euro privesc însă cu nervozitate următoarea perioadă, când Grecia trebuie să înceapă implementarea de măsuri care să asigure atingerea ţintelor financiar-fiscale restrictive din noul acord.

Guvernul elen a ratat de mai multe ori obiectivele fiscale din primul acord cu UE şi FMI, încheiat în mai 2010, iar presiunile sociale puternice şi deznodământul greu de anticipat al alegerilor care urmează în lunile aprilie şi mai aştern incertitudine asupra perspectivelor de implementare cu succes a noului program. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.