Acasă Politic Bucuresti: Riscul producerii de blocaje pe Dunare din cauza ghetii se mentine

Bucuresti: Riscul producerii de blocaje pe Dunare din cauza ghetii se mentine

DISTRIBUIȚI

108441 – 05032012 – Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă) au fost în diminuare, restrângere şi chiar eliminare pe râurile din vestul şi sud-vestul ţării, iar, pe celelalte râuri, s-au mentinut fără modificări importante. Conform condiţiilor hidrometeorologice prognozate, nu există riscul producerii unor fenomene cu risc major, în perioada imediat următoare, anunţă Asministraţia naţională Apele Române.

Conform datelor emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitele vor fi staţionare, exceptând râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someş inferior Crasna, Barcău, Crişuri, unde vor fi în scădere, cursul mijlociu şi inferior al Timişului şi cursurile inferioare ale Begăi, Bârzavei, Caraşului, Cernei şi Nerei, unde vor fi în creştere, datorită propagării.

Formaţiunile de gheaţă vor fi în uşoară intensificare pe râurile din nordul, centrul şi estul ţării şi se vor menţine fără modificări importante pe celelalte râuri. Izolat, pe unele râuri mici, ca urmare a dislocării şi îngrămădirii formaţiunilor de gheaţă, se pot produce blocaje de gheţuri care pot duce la creşteri artificiale însemnate de niveluri, cu atingerea şi depăşirea cotelor de atenȚie pe unele sectoare de râu din sudul şi estul ţării.

În ceea ce priveşte situaţia hidrologică de pe Dunăre, debitul, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5000 mc/s) şi va ajunge în data de 11 martie până la valoarea de 5600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6700 mc/s). Aval de Porţile de Fier, debitele Dunării vor fi în creştere, pe sectoarele Gruia-Olteniţa şi la Tulcea şi în scădere, pe sectorul Călăraşi-Isaccea. Există în continuare riscul producerii de blocaje de gheţuri pe Dunăre, unde pot avea loc creşteri şi variaţii însemnate de niveluri, datorită fragmentării, dislocării, îngrămădirilor de gheţuri, în special în zona malurilor, a porturilor şi a pontoanelor. Formaţiunile de gheaţă existente pe Dunăre, aval de Cernavodă, se vor menţine fără modificări importante. Pe sectorul Cernavodă-Vadu Oii, curg sloiuri pe 10-30% din suprafaţa apei, pe sectorul Brăila-Isaccea, vor fi în continuare poduri de gheaţă, iar, pe braţul Chilia şi în Delta Dunării, se vor menţine blocajele de gheturi. Datorită aglomerărilor de sloiuri, la Isaccea (judeţul Tulcea), Dunărea se situează peste cota de atenţie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.