Acasă Politic România monitorizează respectarea drepturilor minorităților în Serbia. În rest, îi semnează foaia...

România monitorizează respectarea drepturilor minorităților în Serbia. În rest, îi semnează foaia de drum

DISTRIBUIȚI

 – 108485 – 06032012 – Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a cerut membrilor comisiilor de politică externă din Parlament să stabilească o serie de ”pași de făcut în următoarea perioadă” în problema românilor din afara granițelor. Înainte de audierea sa în comisiile de specialitate, Diaconescu a insistat asupra faptului că ”este de datoria statului să fie alături de cetăţenii care îşi au rădăcinile în această naţiune” şi că ”niciunui român nu trebuie să-i fie ruşine că este român, indiferent unde s-ar afla”.

Având în vedere declarația șefului diplomeției române referitoare la adoptarea unor ”atitudini extrem de tranşante” în problema protecţiei drepturilor minorităţii române, la finalul întrevederii cu membrii comisiilor de specialitate a anunțat intenția înființării în cadrul MAE a unui mecanism de supraveghere a respectării acestor drepturi. ”Dorim să ne implicăm foarte serios în apărarea acestor drepturi, dincolo de vorbe, cu fapte”, a spus ministrul.

De asemenea, președintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaților, Attila Korodi, a spus, la finalul discuțiilor, că problema minorității române din Valea Timocului este ”foarte complex” și că trebuie ”să existe un mecanism de urmărire, monitorizare și de dialog permanent a acestei probleme cu partea sârbă, ca să putem să spunem că după o decizie politică luată se va vedea o îmbunătățire semnificativă a condițiilor prin care românii din Valea Timocului pot să-și protejeze identitatea și să se garanteze că generațiile care vin pot să aibă o identitate română pe care și-o doresc”.

Titus Corlățean, președintele Comisiei senatorial de politică externă, a reiterat susținerea României pentru integrarea Serbiei în Uniunea Europeană, cu obligativitatea respectării drepturilor minorităților. El a cerut corelarea politicilor dintre Parlament și Guvern, ”pentru a da predictibilitate României, în politica externă și a nu mai surprinde partenerii europeni”. În ceea ce privește respectarea dorința Serbiei de a devein candidat pentru aderarea la UE, Corlțean a anunțat că va propune colegilor din comisia parlamentară să continue procedura de avizare ”Să ducem până la capăt, favorabil, procedura de ratificare a acordului de asociere a Sserbiei, însoțită de o declarație pe care Senatul României să o adopte și care face parte din legea de ratificare, fiind inclusă în instrumental de ratificare și care va spune că Parlamentul solicită Guvernului României,indifferent care va fi acesta, să aibă o poziție activă în procesul de negociere, pe diferitele categorii pe care Serbia le va avea de îndeplinit, astfel încât România să se asigure, împreună cu partenerii europeni, că Serbia va îndeplini aceste criterii înainte de a deveni membru al UE”.

Comisiile reunite pentru politică externă din Parlamentul României s-au întâlnit marți Cristian Diaconescu, ministrul Afacerilor Externe, şi cu Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, pentru o discuţie pe teme actuale de politică externă, respectiv pozitia Guvernului României pe tema procedurii de ratificare a Acordului de Stabilizare şi Asociere a Serbiei la UE, perspectivele europene ale acesteia şi pozitia statului român faţă de situaţia minorităţii române din Serbia.

La întâlnire au fost invitate şi Comisiile pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Parlamentul României. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.