Acasă Politic Bruxelles: Comisarul Ciolos pledeaza pentru pietele locale ca solutie la risipa de...

Bruxelles: Comisarul Ciolos pledeaza pentru pietele locale ca solutie la risipa de produse alimentare

DISTRIBUIȚI

109639 – 20042012 – Agriculturi şi pieţe locale: pentru o dimensiune locală consolidată a politicii agricole comune.

„Un consumator din doi regretă faptul că produsele locale sunt greu de găsit şi dificil de diferenţiat de celelalte produse. Pe de altă parte, lipsesc structurile, iar prejudecăţile legate de acest mod de comercializare se fac încă puternic simţite în anumite medii politice şi economice”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în deschiderea conferinţei „Agricultură şi pieţe locale”, care are loc, vineri, la Bruxelles.

„Pe de o parte, filierele scurte au fost ignorate prea multă vreme. Din datele disponibile rezultă că, în ciuda lipsei de sprijin şi de recunoaştere, 15% din exploataţiile Uniunii Europene îşi desfac deja mai bine de jumătate din producţia proprie pe pieţele locale”, a precizat comisarul.

„Dincolo de aceste dificultăţi, vânzarea pe plan local a unei părţi mai mari din producţia agricolă va oferi răspunsuri concrete la o serie de provocări cu care se confruntă societatea noastră: răspunsuri pentru consumatorii care apreciază calitatea, bogăţia ofertei agricole şi propriile tradiţii; răspunsuri în ceea ce priveşte sănătatea economică a sectorului agricol – chiar dacă pieţele locale sunt departe de a deveni majoritare, ele aduc un plus de valoare adăugată indispensabil; răspunsuri pentru societate la problemele risipei de resurse şi schimbărilor climatice: risipa de energie legată de transporturile inutile de marfă şi risipa de produse alimentare, pierdute în diferitele etape ale lanţului logistic.  Este nevoie de o mai bună înţelegere din partea noastră a acestui mod de comercializare. El trebuie redescoperit”, a subliniat comisarul Cioloş.

Conferinţa „Agricultura şi pieţele locale” este organizată de Comisia Europeană la iniţiativa comisarilor europeni Dacian Cioloş şi John Dalli, responsabili de agricultură şi dezvoltare rurală şi, respectiv, de sănătate şi protecţia consumatorilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.