Acasă Politic Bucuresti: PSD: “Săpând groapa altuia, Guvernul cade singur în ea”

Bucuresti: PSD: “Săpând groapa altuia, Guvernul cade singur în ea”

DISTRIBUIȚI

109494 – 13042012 – Informaţia lansată în spaţiul public, cu referire la subiectul gazelor de şist ca fiind aprobate in ultimele zile de mandat de către Guvernul Adrian Năstase  demonstrează practica de manipulare şi diversiune dar si de lasitate a actualului guvern, sustin reprezentantii PSD. „In fapt, Guvernul  încearca  sa abata atenţia opiniei publice de la modul laş şi obscur de acţiune, precum şi de a justifica secretizarea ilegala a ultimilor HG refreitoare la noile acorduri petroliere acordate companiei Chevron in Dobrogea .pând groapa altuia Guvernul cade singur în ea pentru că: 1. HG nr. 2283 in 9 decembrie 2004 a fost intocmita in conformitate cu Legea petrolului nr. 238/2004 in care la art1 este definita  notiunea de petrol si gaze naturale si se poate observa ca legea petrolului

 

valabila si astazi nu face nicio referire la gazele de sist. Conform art. 1 alin. (3) din această lege „gazele naturale cuprind gazele libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat”. Prin urmare, în 2004 Guvernul Adrian Nastase a aprobat o Hotărâre de guvern în conformitate cu Legea Petrolului respectând cu rigurozitate procedurile legale de atribuire a unei concesiuni petroliere întelegând  prin aceasta petrol si gaze naturale , asa cum sunt definite în Legea nr.238/2004 fără nici o referire la gazele de sist. In aceste conditii se pune intrebarea cum a fost posibil ca, in baza aceleasi Legi nr238/2004, Guvernul Ungureanu să acorde drept de concesiune printr-o Hotarare de guvern care nu are baza legală. Acuzând  Guvernul Năstase că a aprobat prin H.G. 2283/2004 dreptul de concesiune pentru exploatarea gazelor de sist si ca acesta este motivul dezbaterii publice controversate si conflictuale , de fapt Guvernul recunoaste ca a adus in atentia opiniei publice propria ilegalitate, respectiv că au secretizat contractele de concesiune pentru simplul motiv că sunt ilegale, România neavând nici o prevedere legală privind exploatarea gazelor de sist.

2. HG nr. 2283 in 2004 incheiata cu respectarea tuturor prevederilor legale H.G. 2283/2004, la care se face referire, a fost aprobată la 9 decembrie 2004 şi se referă la explorarea, dezvoltarea si exploatarea pentru perimetrul petrolier Bârlad. Prin urmare,  nu face nicio referire la gazele de şist şi, cu atât mai puţin, la tehnologia de fracturare în vederea exploatării acestora. Informaţia cea mai importantă însă, care scapă actualului Executiv, în încercarea de a pasa responsabilitatea privind secretizarea informaţiei despre procedeul de fracturare în vederea exploatării gazelor de şist, procedura atât de controversată şi interzisă chiar în unele state ale lumii, este cea privind transferul acestui drept de către firma Regal Petroleum către firma Chevron Acest transfer s-a realizat de către Guvernul Boc în anul 2010 si legal nu putea fi realizat decât prin hotărâre de guvern, conform Legii petrolului nr. 238 din 2004.

Prin urmare, dacă in ipoteza falsa ca prin HG 2283/2004 s-ar fi acordat drept de concesiune in mod ilegal pentru exploatarea gazelor de sist guvernul in 2010 ar fi putut observa ca nu exista baza legală si nu ar fi aprobat prin HG transferul dreptului de concesiune intre cele doua companii .

            In concluzie, dorinţa actualului Cabinet de a înstrăina, prin orice mijloace şi într-o grabă suspectă, resursele minerale vitale pentru şansa de relansare a economiei României (zăcăminte de aur, de argint, de cupru, de sare şi, mai ales, hidrocarburi), determină Puterea actuală să recurgă la mijloace de manipulare şi de diversiune în încercarea de a se justifica în faţa nemulţumirii vehemente a opiniei publice.

Solicităm si pe aceasta cale Guvernului României să stopeze imediat aceste practici si să se rezume la gestionarea problemelor curente ale ţării până la alegeri pentru ca aceste actiuni ilegale precum modul de desemnare a câştigătorului la CupruMin, respectiv Hotărârea de guvern de concesionare a gazelor de sist din Dobrogea, aduc prejudicii uriase României atât privind implicaţiile economice si sociale, precum şi în planul credibilităţii însăşi a ţării”, se arată într-un comunicat al PSD. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.