Acasă Politic Paris: Francezii isi aleg viitorul presedinte

Paris: Francezii isi aleg viitorul presedinte

DISTRIBUIȚI

109664 – 22042012 – Alegatorii francezii au inceput sa voteze duminica dimineata in primul tur al prezidentialelor. Potrivit sondajelor de opinie, presedintele Frantei va fi ales in turul doi, in 6 mai, dintre actualul sef al statului, Nicolas Sarkozy, si socialistul Francois Hollande, potrivit AFP. Urnele s-au deschis la orele 8.00 (6.00 GMT) si se vor inchide in marile orase la 20.00 (18.00 GMT), ora la care vor fi difuzate si primele estimari. In total, aproximativ 44,5 milioane de alegatori sunt chemati pentru a alege presedintele Frantei. Cotat favorit de mai multe luni in turul doi, cu aproximativ 55% din voturi, Francois Hollande, 57 de ani, abordeaza in pozitie de forta alegerile, pentru a deveni primul presedinte de stanga de la Francois Mitterrand (1981-1995).


Ultimele sondaje publicate vineri il plasau in fruntea optiunilor electoratului, cu un usor avans fata de Nicolas Sarkozy, 28% la 26%. Pe locul trei, la mare distanta, este candidata extremei dreapta, Marine Le Pen, cu o cota cuprinsa intre 14 si 17%.

Analistii avertizeaza asupra consecintelor unei puternice rate a absenteismului, estimata la peste 25%, semn an neincrederii unei parti a francezilor fata de clasa politica, pe care o considera neputincioasa in fata crizei. De fapt, criza economica a marcat aceasta campanie, trecand de la explozia deficitelor, a ratei somajului (peste 10%), si pana la tematicile dezindustrializarii, protectionismului european sau justitiei fiscale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.