Acasă Politic Bucuresti: Doua monede de aur de tip Koson revin in Romania din...

Bucuresti: Doua monede de aur de tip Koson revin in Romania din Spania

DISTRIBUIȚI

110111 – 11052012 – Vineri sunt repatriate din Spania două monede din aur de tip Koson, ca urmare a cooperării judiciare internaţionale dintre autorităţile române şi spaniole, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Această acţiune este consecinţa aplicării cu succes a convenţiei UNIDROIT şi reprezintă o premieră, deoarece este pentru prima oară când autorităţile româneşti reuşesc recuperarea unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi.

Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică de aur, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti – KOSON. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit după anul 2000, în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfăşurate de membri ai unor reţele infracţionale, care au activat în Sarmisegetuza Regia, ultima capitală a Daciei libere. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în comerţul internaţional de antichităţi.

După repatriere, monedele vor îmbogăţi patrimoniul cultural naţional şi vor intra in colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.