Acasă Politic Bucuresti: Traian Basescu a prezentat temele pe care le va aborda la...

Bucuresti: Traian Basescu a prezentat temele pe care le va aborda la Consiliul European

DISTRIBUIȚI

110400 – 23052012 “Romania sustine fara rezerva actualul Tratat fiscal. Consideram ca nu e posibila cresterea economica fara consolidarea fiscala. Se pot imagina variante de crestere economica nesustenabila si fara a avea o consolidare fiscala corespunzatoare. Suntem pe drumul gasirii unui teren solid in zona de consolidare fiscala. Masurile de crestere economica nu trebuie sa vizeze diminuarea fondurilor structurale. Chiar daca un stat nu ar reusi sa cheltuiasca sumele alocate, trebuie sa gasim formule de extindere a timpului. Acum avem pentru executia bugetara pentru 2007 -2013 inca 2 ani pentru terminarea exercitiului bugetar, nu vad de ce nu am introduce in discutie subiectul extinderii termenului de la 2 la 3 ani”, a declarat preşedintele Traian Basescu, 

miercuri, în cadrul unei prezentări a principalelor teme pe care le va aborda la reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles.

Seful statului a vorbit si derspre posibilitatea ca Romania sa foloseasca eurobonduri pentru cresterea economica, la fel ca statele din zona euro. „Cel putin in cazul Romaniei exista situatia in care nu putem utiliza banii de la Banca Europeana de Investii din cauza constrangerilor pe deficit bugetar. Trebuie sa gasim o formula pentru a gasi banii necesari dezvoltarii, sa ne calculam deficitele pe CASH, nu pe ESA, in asa fel incat banii care ne-ar veni pentru investitii de la Banca Europeana de Investitii sa nu ne impinga in situatia de deficit excesiv. Sustinem un proiect european de relansare a cresterii economice, pe fondul unei bune stabilitati fiscale a statelor. Daca solutia la care se va ajunge va fi emisiunea de eurobonduri pentru proiecte, statele din afara zonei euro sa nu ramana in afara acestei posibilitati de a-si stimula cresterea”, a precizat presedintele.

„Si Grecia va fi un subiect. Va pot spune ca sustinem gasirea de solutii ca Grecia sa ramana in eurozona, nu e doar in interesul nostru, e in interesul tuturor statelor europene”, a adaugat Basescu.

Presedintele a spus ca va cere si liberalizarea pietei muncii in UE, in conditiile in care noiă state europene inca mentin restrictii pentru muncitorii romani. „Exista o reticenta a donatorilor, a statelor care au un bilant negativ, contribuie cu sume mai mari decat primesc, in a-si mari contributiile. Sustin marirea fondurilor alocate pentru dezvoltarea statelor nou intrate in Uniunea Europeana ca singura solutie de reducere a decalajelor. Nu am nicio retinere ca in discutia de diseara sa discutam si piata unica a fortei de munca. Nu putem fi intr-un limbaj dublu – cand e vorba de piata unica sa fim de acord, cand vine vorba de libera circulatie sa mai avem nouă state care au restrictii. Nu putem sa vorbim numai de bani, sunt convins ca o liberalizare completa a pietei muncii e un element de crestere economica”, a afirmat Traian Basescu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.