Acasă Anchete Interne Exploziile de la Crevedia: 58 de victime

Exploziile de la Crevedia: 58 de victime

O astfel de tragedie se poate repeta oricând. Multe stații GPL, amplasate între blocuri

DISTRIBUIȚI
sursa: IGSU

169817 – 27082023 – Ministerul de Interne a anunțat, duminică dimineață, bilanțul victimelor exploziilor care au avut loc în data de 26 august 2023, la o stație GPL din Crevedia (Dâmbovița).

Potrivit MAI, numărul victimelor a ajuns la 58, după cum urmează:

– 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);

-50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt angajați ai  MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

La ora 2:00, 54 de persoane erau internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 fiind intubate.

Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție :

ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.

ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.

ISU PH – 3 autospeciale de stingere.

1 elicopter SMURD

9 echipaje SAJ Dâmbovița

IGPR – 29 de polițiști

IGJR – 30 de jandarmi.

Pentru protecția cetățenilor a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 de metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 de locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. De asemenea, au fost operaționalizate două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei au putut afla informații despre starea celor afectați.

Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși.

Primii doi pacienţi răniţi  au fost transferați, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu o aeronavă a MApN, la o unitate medicală din Bruxelles, fiind vorba despre doi pompieri. Alte două persoane urmează să fie duse la Milano, în Italia.

În parcursul zilei de duminică urmează transferul în străinătate al altor pacienți cu arsuri grave.

Stația GPL din Crevedia, unde a avut loc tragedia, nu avea autorizație de funcționare.

Astfel de evenimente pot avea loc oricând, oriunde, pentru că în România există peste 2.200 de stații de încărcare cu GPL, multe dintre acestea fiind amplasate în localități, în imediata vecinătate a locuințelor.

În București, de exemplu, există astfel de stații între blocuri, la 20-30 de metri distanță față de locuințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.