Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Justitiei: Alternativele la detenţie reprezintă provocarea majoră pentru următorii ani

Bucuresti: Ministrul Justitiei: Alternativele la detenţie reprezintă provocarea majoră pentru următorii ani

DISTRIBUIȚI

110976 – 14062012 – Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a participat joi la deschiderea Conferinţei regionale „Developments in prison and probation in Europe: Joint challenges, Joint solutions”, eveniment organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Direcţia de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei şi Asociaţia Internaţională a Penitenciarelor şi Centrelor Corecţionale (ICPA) în colaborare cu Asociaţia Administraţiilor Penitenciare Europene (EuroPris) şi Organizaţia Europeană de Probaţiune (CEP). La eveniment au luat parte şi directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, comisar şef de penitenciare Marian Stancovici, directorul Direcţiei de Probaţiune din MJ, Iuliana Cărbunaru, preşedintele ICPA, Peter van der Sande, preşedintele CEP, Marc Ceron, preşedintele Europris, Hans Meurisse, alţi specialişti din cadrul sistemelor penitenciare şi de probaţiune.

        În cadrul discursului său, ministrul Justiţiei a subliniat importanţa organizării acestei conferinţe în România, având în vedere că sistemul de justiţie din ţara noastră se află în plină reformă urmând a fi implementate noi coduri penale şi de procedură penală, dar şi noile legi privind executarea pedepselor şi organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune.

        “În contextul în care fenomenul infracţional înregistrează o anumită dinamică, firească în condiţiile dezvoltării societăţii, ca o primă soluţie se prefigurează sporirea controlului şi recugerea la măsuri preventive mult mai stricte. În paralel, preocuparea pentru reducerea costurilor detenţei şi necesitatea implicării comunităţii alături de persoana sancţionată în procesul de recuperare şi reparare a daunelor, a condus la dezvoltarea progresivă a alternativelor la detenţie. Aceasta este provocarea majoră pentru următorii ani, cu siguranţă, valabilă pentru toate sistemele execuţionale europene, context în care pot fi evidenţiate şi câteva paliere de reflecţie ce trebuie avute în vedere în edificarea politicilor penale. Cum putem combina capacitatea sistemului de a dezvolta programe de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, de a promova alternative non-custodiale, cu o cerinţă tot mai pregnantă a mediului politic şi a opiniei publice de a controla strict dinamica infracţională şi de a pedepsi cât mai sever prin încarcerare? Cum putem gestiona nevoia de securitate şi de control fără a renunţa la principii fundamentale pentru dezideratul reintegrării sociale, cum ar fi normalizare, deschidere şi responsabilizare? Aceasta este dilema judecătorului preocupat de individualizarea pedepselor, adaptată gravităţii faptei şi particularităţilor infractorului. Aceasta este adevărata artă a menţinerii unui echilibru managerial între abordarea strictă a executării pedepselor privative de libertate şi cea axată pe dezvoltarea abilităţilor persoanelor private de libertate, în vederea reintegrării sociale. Aceasta este şi provocarea comunităţii pentru a se implica susţinut în reintegrarea socială a membrilor ei care i-au încalcat normele, la un moment dat”, a declarat ministrul Justiţiei.

        La Conferinţă participă reprezentanţi din: Algeria, Austria, Belgia, Canada, Republica Cehă, Finlanda, Germania, Indonezia, Irak, Irlanda, Israel, Italia, Kenia, Polonia, Marea Britanie, Maroc, Nigeria, Norvegia, Olanda, Portugalia, România, Statele Unite ale Americii şi Suedia.

        Evenimentul, care se desfăşură pe 14 şi 15 iunie 2012, este o premieră la nivel european, în sensul că este pentru prima dată când organizaţiile ICPA, EuroPris şi CEP organizează, împreună, o conferinţă internaţională în care sunt abordate modalităţi comune de combatere a criminalităţii, de reducere a ratei recidivei, precum şi aspecte privind alternativele la sancţiunile privative de libertate, în vederea optimizării practicilor din sistemele de executare a pedepselor.

        Astfel, conferinţa se centrează pe trei mari teme: reintegrarea persoanelor condamnate, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi după, profesionalizarea personalului din penitenciare şi din sistemele de probaţiune şi dezvoltarea sancţiunilor alternative la pedeapsa cu închisoarea. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.