Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Justitiei: Medierea, indemn spre cultura dialogului

Bucuresti: Ministrul Justitiei: Medierea, indemn spre cultura dialogului

DISTRIBUIȚI

111146 – 21062012 – Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a participat miercuri la Conferinţa “Reglementarea medierii – o soluţie pentru mediul de afaceri”.Necesitatea medierii, ca metodă modernă, rapidă şi necostisitoare de soluţionare pre-judiciară a conflictelor, este unul din punctele importante ale capitolului „Justiţie”, din programul de guvernare. De altfel, Parlamentul a adoptat pe 19 iunie a.c. modificarea şi completarea Legii nr. 92/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, în sensul instituirii obligativităţii participării la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii în anumite materii.“Sunt aici nu pentru a face promisiuni, ci pentru a confirma seriozitatea cu care Guvernul şi Ministerul Justiţiei tratează instituţia medierii.

Această instituţie este un îndemn spre cultura dialogului”, a spus în deschiderea Conferinţei ministrul Titus Corlăţean.

Ministrul Justiţiei consideră că dinamica şi complexitatea raporturilor sociale impune instituţiei medierii ”să iasă în lume” şi să producă efecte.

“Este o certitudine sporirea numărului de conflicte dar şi faptul că mijloacele tradiţionale de soluţionare a acestora sunt insuficiente. Numărul mare de cauze a căror soluţionare se poate prelungi adesea pe durata mai multor ani, „sufocă” practic, activitatea instanţelor. Cetăţenii trebuie să ştie că, într-un mare număr de situaţii, nu statul este cel care răspunde cel mai bine nevoii de a da un răspuns unor chestiuni private, ci este nevoie doar de dialog, de deschidere…, iar pentru acestea de un profesionist care să ajutela găsirea gândului bun de pe urmă”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Ministrul Titus Corlăţean a avut un cuvânt şi pentru cei care vor reprezenta instituţia medierii.     

“Sunt necesare exigenţă şi profesionalism în formarea noilor mediatori, dar şi acţiuni de promovare prin care medierea să se facă văzută în peisajul social, cu toate avantajele ei. Şi nu trebuie uitat că elementul pe care se sprijină medierea – încrederea cetăţeanului – se clădeşte, la rândul ei, pe imaginea unui mediator profesionist, integru, şi subliniez, integru, care înţelege interesele şi poziţiile divergente ale părţilor, care păstrează secretul profesional şi îşi păstrează echidistanţa”, a încheiat ministrul.

La eveniment a fost prezent şi Lucian Isar, ministrul delegat pentru Relaţia cu Mediul de Afaceri. De asemenea, au participat magistraţi, avocaţi, notari, mediatori, oameni de afaceri. Conferinţa a fost  organizată de deputatul Alina Gorghiu în parteneriat cu  asociaţia “O şansă pentru viitor”, Camera Consultanţilor Fiscali, Uniunea Naţională a Mediatorilor din Româmia, Asociaţia Centrul Avocaţilor Mediatori. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.