Acasă Politic Bucuresti: Mircea Geoana: Pentru aderarea la zona euro, Romania trebuie sa invete...

Bucuresti: Mircea Geoana: Pentru aderarea la zona euro, Romania trebuie sa invete din “lectia Schengen”

DISTRIBUIȚI

111089 – 19062012 – “In discutiile despre aderarea la Zona Euro, Romania trebuie sa invete din lectia Schengen, care ne arata ca nu mai este suficient sa indeplinesti criteriile tehnice, daca cele politice se schimba din mers”, a declarat Mircea Geoana, cu ocazia intrevederii pe care a avut-o luni cu o delegatie a Grupului parlamentar de prietenie Germania – Romania, din Bundestag-ul german, condusa de Susanne Kastner.

Pe agenda discutiei s-au aflat subiecte legate de situatia din Grecia si impactul sau asupra Zonei Euro, dar si asupra tarilor aflate la periferia acestei zone, cum este si cazul Romaniei, despre Pactul de Consolidare Fiscala si despre gasirea unor metode mai complexe de raspuns la criza economica, dar si despre crearea unui forum romano-german, dupa modelul celui existent la Berlin.

Acest forum romano-german va functiona ca un mecanism permanent de cooperare si consultare la nivel economic, politic, academic, dar si la nivelul societatii civile. Principalul obiectiv este acela de a intari relatia bilaterala romano-germana complementar dimensiunii institutionale.

Referitor la situatia din Grecia, Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senatul Romaniei i-a asigurat pe oaspetii germani ca Romania nu va face aceleasi greseli pe care le-a facut statul elen, greseli care au condus la situatia actuala. Totodata, Mircea Geoana a subliniat faptul ca pentru Romania este vital ca Europa sa ramana unita, indiferent de complexitatea situatiei pe care o traverseaza astazi astazi UE.

Cu aceasta ocazie, Susanne Kastner a atras atentia asupra faptului ca accesul Romaniei la Zona Euro nu va fi la fel de usor cum a fost pentru Grecia, pentru ca si Uniunea Europeana a invatat din experienta crizei din statut elen. Mai mult, oficialul german a subliniat faptul ca dupa alegerea lui Francois Hollande in Franta, intreaga Europa se gandeste daca masurile de austeritate sunt suficiente pentru iesirea din criza sau ele trebuie sa fie insotite de masuri de relansare economica. 

La intrevedere au mai participat senatorul Ovidius Marcutianu, vicepresedinte al Comisiei pentru Politica Externa si deputatii Erich Fritz, Heike Brehmen, Werner Schieder, Joachim Gunther si Thomas Lutze din Bundestag-ul german. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.