Acasă Politic Bucuresti: Crin Antonescu a preluat mandatul de presedinte interimar

Bucuresti: Crin Antonescu a preluat mandatul de presedinte interimar

DISTRIBUIȚI

111650 – 10072012 – Crin Antonescu a preluat, marţi, mandatul de preşedinte interimar al României, dupa ce magistraţii Curţii Constituţionale au decis luni seara că a fost respectată procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, iar interimatul va fi asigurat de preşedintele Senatului. Traian Băsescu i-a predat ştafeta lui Crin Antonescu, la Cotroceni, unde a avut loc ceremonia de predare-primire, la care presa nu a avut acces.Preşedintele suspendat a ajuns marţi dimineaţa, în jurul orei 10.00, la Palatul Cotroceni. In comparaţie cu ultimele trei zile, Băsescu nu a mai venit în Loganul personal, ci într-o masina a SPP. Ulterior, la Cotroceni a ajuns si presedintele interimar. In jurul orei 11.30, Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni, la volanul Loganului personal.

Traian Basescu si Crin Antonescu urmeaza sa se intalneasca din nou, in cursul serii de marti, pentru discutii suplimentare, dupa care vor sustine declaratii de presa.

Constitutia stabileste ca presedintele interimar va prelua toate atributiile unui sef de stat, cu treu exceptii:  nu va putea adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu va putea dizolva Parlamentul, nu poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Restul prerogativelor, atat in domeniul politicii externe, cat si in domeniul apararii, vor fi asigurate de presedintele interimar. Mai precis, conform Constitutiei, acesta va putea incheia tratate internationale in numele Romaniei, va acredita reprezentantii diplomatici ai Romaniei si va putea aproba desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. De asemenea, seful statului, desi interimar, va fi comandantul fortelor armate si va indeplini functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparate a Tarii, pozitie din care poate declara mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Tot printre atributiile presedintelui interimar se vor numara numirea in functii publice, acordarea in gradele de maresal, de general si de amiral, conferirea decoratiilor si a titlurilor de onoare. In acelasi timp, presedintele interimar va putea acorda gratierea individuala.

Cariera politică a lui Crin Antonescu începe imediat după Revoluţie, când s-a înscris în PNL. În 1992 a câştigat primul mandat de deputat, performanţă obţinută şi între 1996-2000, 2000-2004 şi 2004-2008. În perioada 1997 şi 2000, Antonescu a fost ministru al Tineretului şi Sportului, în timpul guvernării CDR. În 2008, Antonescu devine senator, iar în martie 2009, la Congresul extraordinar al PNL, Crin Antonescu este ales preşedinte al partidului în locul lui Călin Popescu Tariceanu. În toamna aceluiaşi an, candidează din partea PNL la preşedinţia României, însă ocupă doar locul al treilea. După formarea USL în februarie 2011, devine co-preşedintele uniunii alături de Victor Ponta, şi este anunţat candidatul USL la Preşedinţia României. Pentru câteva zile a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului, după ce Vasile Blaga a fost revocat din funcţie – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.