Acasă Politic Bucuresti: Prelungirea programului de votare la referendum este constitutionala

Bucuresti: Prelungirea programului de votare la referendum este constitutionala

DISTRIBUIȚI

112005 – 24072012 – Curtea Constituţională a discutat, marţi, sesizările PDL cu privire la modificările aduse legii referendumului: prelungirea orarului de vot între orele 7.00 şi 23.00 şi prevederea că Guvernul va stabili durata consultării populare. Curtea a decis că prelungirea orarului este constituţională, astfel că secţiile vor fi deschise între 7.00 şi 23.00.O singură obiecţie a PDL a fost admisă de CCR, cea privind modificarea la legea referendumului conform căreia Guvernul stabileşte durata consultării populare.Democrat-liberalii au depus, în 19 iulie, o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea privind stabilirea programului de vot la referendum, dar şi o contestaţie la legea care stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de guvern.

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat recent că în Parlament au avut loc episoade stranii, fiind votată prima dată o lege care stabileşte că programul de vot la referedum este între orele 7.00 şi 23.00, iar apoi a fost votată o lege în care se stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de guvern. „Toată această ambiguitate nu face decât să adauge cavalcadei care face referendumul greu de organizat, greu de urmărit”, a adăugat Voinescu.

Pe de altă parte, senatorul PSD Dan Şova a declarat că magistraţii CCR se vor pronunţa foarte rapid asupra sesizării PDL faţă de Legea referendumului, el arătând că orarul de desfăşurare a referendumului nu reprezintă o problemă de constituţionalitate. El a precizat că stabilirea unui interval cât mai mare de vot vizează consultarea cât mai multor cetăţeni.

Deputatul PNL Mihai Voicu a spus că modficarea Ordonanţei este o punere în acord a legislaţiei refrendumului cu decizia Curţii Constituţionale. El a explicat că CCR a decis că referendumul trebuie validat dacă se prezintă 50 la sută plus unu din cetăţenii înscrişi în liste şi crearea unui cadru necesar pentru ca cetăţenii să se prezinte la vot şi amândouă cerinţele au fost îndeplinite prin modificarea Ordonanţei 41. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.