Acasă Politic Bucuresti: Intervenţii ale pompierilor la incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier...

Bucuresti: Intervenţii ale pompierilor la incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier în zece judeţe

DISTRIBUIȚI

112006 – 24072012 – În cursul zilei de ieri şi a nopţii trecute, 230 de pompieri militari, alături de pompieri civili, jandarmi montani şi angajaţi ai ocoalelor silvice, Gărzii de Mediu şi Salvamont au intervenit pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi fond forestier şi pentru supravegherea zonelor afectate din zece judeţe. Până în prezent, incendiile au cuprins peste 170 de hectare de vegetaţie uscată şi fond forestier.La incendiul din Masivul Bucegi, judeţul Prahova, între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni – Babele, au intervenit, pe parcursul zilei de ieri şi în această dimineaţă, alături de celelalte forţe implicate, şi două elicoptere ce aparţin Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I. (unul pentru survolarea zonei afectate şi celălalt pentru stingere).

Din cauza condiţiilor meteorologice, aparatul de zbor ce transportă sacii umpluţi cu apă nu mai poate acţiona în acest moment, iar acum se încearcă să se intervină terestru pentru crearea unei fâşii de protecţie pentru izolarea zonei incendiate.

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie a survolat zona afectată de incendiul izbucnit în golul alpin situat între Vârfurile Berevoiescu şi Ţiganu din Masivul Făgăraş, judeţul Braşov, în vederea monitorizării evoluţiei incendiului şi a identificării soluţiilor optime de intervenţie. Focul a distrus 10 hectare vegetaţie uscată şi litieră de conifere, existând pericolul extinderii la coronamentul pădurii, din cauza curenţilor de aer foarte puternici. Şi aici este pregătit elicopterul ce transportă sacii umpluţi cu apă, dar acesta nu poate interveni din acelaşi motiv.

În judeţul Harghita se manifestă trei incendii, pe raza localităţilor Sânsimion, Lacul Roşu şi Subcetate. La cel din Sânsimion, arde litiera pădurii, cu pericol de extindere la coronament, zona fiind greu accesibilă şi se încearcă realizarea unui releu format din motopompe şi rezervoare de apă. La Lacul Roşu, în zona Ghilcoş, continuă să fumege cioatele, intervenţia fiind dificilă din cauza terenului accidentat, vântului puternic, fumului dens şi a distanţei mari faţă de sursele de apă. La Subcetate se asigură supravegherea pentru a se preveni reaprinderea suprafeţelor afectate.

În Masivul Făgăraş, judeţul Argeş, incendiul de vegetaţie uscată în zona golului alpin dintre Vârful Scara şi Vârful Boia este supravegheat în continuare de forţele de intervenţie, iar în zona Nucşoara, pe Valea Brătilă, ard în jur de 3 hectare de vegetaţie uscată şi jnepeni în gol alpin, în apropierea unei păduri de brad şi molid.

Ultimele focare ale incendiului de pe raza comunei Şugag, în zonele Smida Mică şi Dobra din Munţii Şureanu, judeţul Alba, au fost stinse. Flăcările au afectat circa 25 hectare litieră pădure conifere şi păşune alpină. Tot în judeţul Alba s-a produs un incendiu în comuna Vidra, ce a distrus 2 hectare litieră molid, în prezent fiind lichidat.

La incendiul din zona Şanta – staţiunea Păltiniş, judeţul Sibiu, care s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 12 -15 hectare de subarboret cu extindere la coronament (pădure amestec fag şi molid), focarele reaprinse în cursul zilei de ieri au fost stinse, fiind reluată supravegherea zonei în scopul prevenirii reaprinderii suprafeţelor afectate. Incendiul din zona Vârfului Muma a fost lichidat, afectând 7 hectare vegetaţie uscată şi arboret.

În judeţul Hunedoara, în prezent au fost lichidate ultimele focare de incendiu de vegetaţie uscată şi doborâturi din Munţii Şureanu, de pe raza comuna Baru.

Incendiul produs la vegetaţia uscată de pe un perete stâncos din zona Stănile a Parcului Naţional Ceahlău, judeţul Neamţ, a fost, de asemenea, stins.

În comuna Ibrimezu Mic, judeţul Constanţa, a avut loc în cursul zilei de ieri un incendiu ce a cuprins 14 hectare de vegetaţie uscată şi mirişte, acesta fiind stins de forţele de intervenţie. Şi în judeţul Mureş, pe raza comunei Lunca Bradului, s-a declanşat un incendiu ce a cuprins 0,5 hectare litieră pădure şi doborâturi, acesta fiind lichidat tot ieri. –www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.