Acasă Politic Strasbourg: ACTA a fost respins definitiv in Parlamentul European

Strasbourg: ACTA a fost respins definitiv in Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

111528 – 04072012Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerţ internaţional a Parlamentului European, a salutat votul de miercuri, din plenul forului legislativ al Uniunii Europene, prin care Acordul comercial anti-contrafacere (ACTA) a fost respins definitiv. El a subliniat că era inutilă aşteptarea unei opinii a Curţii Europene de Justiţie privind compatibilitatea acordului cu drepturile fundamentale ale cetăţenilor, deoarece textul conţinea şi alte neajunsuri.

478 de deputaţi europeni au votat împotriva ACTA, 39 de deputaţi au votat în favoarea acordul şi 165 s-au abţinut. O cerere formulată de Grupul Popularilor Europeni, care cerea amânarea votului, a fost respinsă de plenul Parlamentului European.

„Salut respingerea definitivă a Acordului comercial împotriva contrafacerii. Este prima dată când Parlamentul European se foloseşte de puterile obţinute prin Tratatul de la Lisabona pentru a respinge un acord comercial internaţional. Decizia Parlamentului European respectă dorinţa cetăţenilor. Aceştia şi-au manifestat în număr mare îngrijorarea faţă de un text care ar fi putut să le pună în pericol drepturile şi care nu ar fi reprezentat o soluţie la problema contrafacerii. Regret totodată faptul că Grupul Popularilor Europeni a decis să se abţină de la vot”, a declarat eurodeputatul român.

„Am considerat inutilă amânarea votului în aşteptarea opinii Curţii Europene de Justiţie asupra compatibilităţii Acordului cu principiile fundamentale. Textul conţinea şi alte neajunsuri, pe lângă cel legat de potenţiala încălcare a drepturilor cetăţenilor. Incluzând prevederi referitoare atât la contrafacere, cât şi la pirateria pe internet, ACTA conţinea elemente ce ar fi trebuit să se regăsească în texte separate. De asemenea, ţările cu cele mai mari incidenţe ale fenomenului de contrafacere nu s-ar fi numărat printre semnatarele Acordului, ceea ce ar fi redus în mod semnificativ eficienţa acestuia”, a explicat deputatul european.

„Prin respingerea ACTA oferim un semnal puternic executivului european. Combaterea fenomenului de contrafacere este o necesitate, iar Comisia Europeană va trebui să vină cu o propunere mai solidă în acest domeniu”, a conchis Sabin Cutaş. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.