Acasă Politic Washington: Ingrijorari americane

Washington: Ingrijorari americane

DISTRIBUIȚI

112100 – 27072012 – Liderii grupului de prietenie cu Romania din Congresul American, Michael Turner (R-OH) si Loretta Sanchez (D-CA), au trimis pe 25 iulie o scrisoare secretarului de stat Hillary Clinton in care isi exprima “deosebita ingrijorare in legatura cu evolutiile recente din Romania”.

Dupa decenii de opresiune comunista “Romania si-a cladit o democratie constitutionala si a perseverat in a deveni un stat membru al NATO si Uniunii Europene”, au aratat acestia in scrisoarea lor. “Romania este un aliat de nadejde al Statelor Unite si un stat democratic in crestere. Increderea in ei ca aliati a condus la recenta decizie de a intra in parteneriat cu Romania in <<European Phased Adaptive Approach>>.”

Acestia afirma, insa, ca “situatia politica actuala din Romania pune sub semnul intrebarii angajamentul lor la respectarea principiilor fundamentale ale democratiei, statului de drept si separarea constitutionala a puterilor in stat”.

Semnatarii scrisorii impartasesc ingrijorarea ambasadorului american din Romania, Mark Gitenstein, “ca aceasta criza va stirbi pe termen lung perceptia globala a Romaniei”. 

Pe timpul  acestei crize financiare din Romania si din intreaga Europa, “orice deviatie constitutionala va afecta viitorul financiar al tarii si va pune in pericol viitorul democratic al Romaniei”.

Reprezentantii americani si-au incheiat scrisoarea incurajand “Departamentul de Stat sa continue sa faca pasii necesari pentru a convinge guvernul Romaniei sa isi pastreze angajamentele pentru valorile democratice”.

Initiativa de informare a Congresului Statelor Unite a fost pornita de Romainan Greek-Catholic Association, organizatie nonprofit din California care pledeaza pentru respectarea libertatii religioase in Romania. 

“Cuvintele celor doi reprezentanti din Congresul American scot in evidenta riscurile financiare si de imagine la care se expune Romania daca actuala criza politica din tara nu este depasita in cel mai scurt timp”, a spus Chris Terhes, presedinte al Romanian Greek-catholic Association.

“Doresc pe aceasta cale sa adresez un cuvant de apreciere si recunostinta bravilor soldati romani care lupta cot la cot cu cei americani pentru promovarea valorilor democratice in alte parti ale lumii”, a adaugat Terhes. “Datorita jertfei si dedicatiei acestora Romania si-a castigat un nume bun in lume, dupa cum se vede si in aceasta scrisoare.” 

“Ca romani-americani urmarim situatia din tara mama cu interes si speram ca aceasta criza sa fie depasita cat mai curand pentru ca lucrurile sa reintre in normalitate,” a concluzionat Terhes. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.