Acasă Politic Sofia: Declinul libertăţii presei din Bulgaria generează îngrijorare

Sofia: Declinul libertăţii presei din Bulgaria generează îngrijorare

DISTRIBUIȚI

112726 – 26082012 – Libertatea presei este în declin în Bulgaria de câteva săptămâni, au atras atenţia diferite organizaţii media şi de promovare a democraţiei în ultimele luni. Situaţia a stârnit îngrijorarea observatorilor şi oficialilor internaţionali, inclusiv în cadrul Comisiei Europene

(CE), care a promis că va urmări îndeaproape evoluţiile din ţara balcanică, potrivit SETimes.

Vicepreşedintele CE, Neelie Kroes, care este totodată responsabilă pentru agenda digitală şi şefa comisiei pentru politica şi reglementarea media, urmează să participe în septembrie la o conferinţă cu privire la internetul broadband la Sofia. Ea urmează de asemenea să poarte discuţii cu oficialii bulgari şi cu reprezentanţii sectorului media bulgar.

Comisarul olandez intenţionează să ridice chestiunea violenţei şi a ameninţărilor cu moartea la adresa jurnaliştilor la întrunire.

Ameninţările împotriva jurnaliştilor bulgari au determinat Organizaţia Media din Europa de Sud-est (SEEMO) de la Viena, afiliată Institutului Internaţional al Presei, să-şi exprime de două ori îngrijorarea în mai puţin de două săptămâni.

Prima dată a fost în 3 august, după eşecul investigaţiei asupra incendiului care a distrus o maşină aflată în proprietatea jurnalistei Lidia Pavlova. Aceasta îi investiga pe doi dintre cei mai notorii mafioţi din Bulgaria, Plamen Galev şi Angel Hristov, cunoscuţi drept „fraţii Galevi”.

„Până acum, majoritatea atacurilor şi ameninţărilor raportate împotriva lui Pavlova au rămas nepedepsite”, a menţionat respectivul organism de supraveghere a presei în declaraţia sa. Documentul l-a citat de asemenea pe secretarul general al SEEMO, Oliver Vujovic, care şi-a exprimat speranţa că ministrul bulgar de interne Tsvetan Tsvetanov, „în cooperare cu ministerul justiţiei, va redeschide investigaţia şi toţi făptaşii diferitelor atacuri împotriva lui Pavlova vor fi găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei”.

După doar 10 zile, organismul de supraveghere a presei de la Viena a emis un nou apel autorităţilor de la Sofia de a investiga ameninţările împotriva lui Spas Spassov, un corespondent din Varna al cotidianului online Dnevnik şi al săptămânalului naţional Capital.

Spassov, care investighează un controversat proiect de dezvoltare din oraşul staţiune Varna de la Marea Neagră, a primit în 31 iulie un pachet conţinând o copie a „Artei Războiului”, cu o dedicaţie semnată de Marin Mitev, coproprietarul TIM Holding, un puternic grup economic asociat proiectului.

„Dacă nu ţi-i poţi face prieteni sau nu îi poţi învinge, atunci e mai bine să îi laşi în pace”, spune dedicaţia, adăugând în post scriptum că „Lumea este mică şi nu poate fi guvernată din Singapore”.

Prima parte a fost văzută ca fiind o ameninţare clară la adresa lui Spassov însuşi, în timp ce a doua s-a referit la editorii publicaţiilor Dnevnik şi Capital.

„Cer autorităţilor bulgare să ia în serios aceste ameninţări şi să investigheze originea lor. Jurnaliştii trebuie protejaţi şi trebuie să lucreze într-un climat de siguranţă”, a spus Vujovic în 14 august. „Într-o democraţie, articolele critice trebuie acceptate şi jurnaliştii şi familiile lor nu pot fi ameninţaţi”.

Ameninţările au fost făcute în contextul sporirii tensiunii dintre Uniunea Editorilor din Bulgaria şi Noul Grup Media Bulgar – cei mai mari doi protagonişti din sectorul media bulgar. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.