Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeană impulsionează politicile ferme de ocupare a forţei de muncă

Bruxelles: Comisia Europeană impulsionează politicile ferme de ocupare a forţei de muncă

DISTRIBUIȚI

– 112881 – 02092012 – În perioada 6-7 septembrie 2012, Comisia organizează

o conferinţă de mare anvergură privind politica de ocupare a forţei de muncă, intitulată „Locuri de muncă pentru Europa”.

Conferinţa se va concentra pe pachetul de măsuri privind ocuparea forţei de muncă prezentat de Comisie în data de 18 aprilie şi pe rezultatele semestrului european 2012, venind în continuarea seriei de conferinţe organizate de Comisie în cursul anului 2011 în vederea explorării unor noi aspecte ale politicii de ocupare a forţei de muncă, în special în ceea ce priveşte funcţionarea pieţelor de muncă europene, evoluţia salariilor, flexicuritatea în contextul crizei şi inegalităţile existente.

În cadrul conferinţei vor lua cuvântul preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi viitorul director general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Guy Ryder. Discursurile principale vor fi susţinute de Christopher Pissarides, laureatul premiului Nobel pentru economie în 2010, Angel Gurría, secretarul general al OCDE, şi ministrul italian pentru ocuparea forţei de muncă, politici sociale şi egalitatea şanselor, Elsa Fornero.

Conferinţa „Locuri de muncă pentru Europa” din 6-7 septembrie este principalul eveniment privind ocuparea forţei de muncă pe care Comisia îl organizează în acest an. Obiectivul este acela de a impulsiona politicile ferme de ocuparea a forţei de muncă ca mijloace de relansare economică în Europa.

Strategia Europa 2020, axată pe creşterea economică inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, precum şi atingerea unei rate de ocupare a forţei de muncă de 75% până în 2020, rămâne principala foaie de parcurs pentru ieşirea Europei din criză. Totuşi, situaţia ocupării forţei de muncă în 2012 este mai dificilă decât era în 2010 şi trebuie dublate eforturile pentru a inversa sensul de mers. Concluziile Consiliului European din iulie demonstrează că politica de ocupare a forţei de muncă este un element important al agendei de creştere la nivel european şi naţional, deoarece existenţa locurilor de muncă asigură creşterea economică.

Pachetul de măsuri privind ocuparea forţei de muncă subliniază faptul că o creştere a cererii de locuri de muncă, investiţiile în dezvoltarea competenţelor profesionale şi o mobilitate sporită sunt cruciale pentru reducerea şomajului în mod sustenabil. Este evident că politicile de ocupare a forţei de muncă nu acţionează doar în sensul creării de noi locuri de muncă, ci şi în sensul creării unui mediu favorabil creşterii economice durabile – persoanele care au un loc de muncă stimulează, în acelaşi timp, producţia şi cererea de bunuri şi servicii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.