Acasă Politic Bruxelles: Fond mutual la nivelul UE pentru gestionarea riscului de seceta din...

Bruxelles: Fond mutual la nivelul UE pentru gestionarea riscului de seceta din 2014

DISTRIBUIȚI

112936 – 04092012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a avut, pe 3 septembrie a. c., la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu comisarul european

pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Subiectul principal abordat pe parcursul acestei intrevederi a fost seceta care a afectat România şi efectele acesteia asupra mediului si agriculturii, dar au fost discutate si teme precum proiectul canalului Siret-Bărăgan sau Delta Dunării, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

În acest context, ministrul Rovana Plumb a subliniat că seceta este o preocupare centrala la nivel guvernamental si trebuie sa devina o prioritate si la nivel comunitar: „Deoarece este de aşteptat ca schimbările climatice să accentueze fenomenele privind deficitul de apă şi seceta, este necesară adoptarea unei strategii de acţiune pentru combaterea efectelor negative ale secetei şi pentru finanţarea masurilor necesare ce vizeaza diminuarea acestor efecte, prin diferite programe”.

Comisarul Dacian Cioloş a salutat ideea de a sprijini financiar fenomenul secetei . „Deoarece seceta poate fi o problema majora pentru agricultori, am introdus in reforma PAC pentru perioada 2014-2020, in cadrul Fondului de Dezvoltare Rurala, posibilitatea acoperirii pierderilor cauzate de seceta prin intermediul crearii unui fond mutual de gestiune a riscului”.

În contextul identificării unor soluţii necesare şi imediate pentru combaterea efectelor secetei asupra populaţiei şi mediului, ministrul Rovana Plumb a menţionat si eforturile depuse de Guvernul României în ceea ce priveşte identificarea surselor de finanţare a proiectului canalului magistral Siret – Bărăgan. „Dorim ca finanţarea acestui proiect să poată fi realizată fie printr-un parteneriat public-privat, fie cu ajutorul fondurilor europene”, a afirmat ministrul Mediului.

O altă chestiune importantă aflată pe agendă a constituit-o şi pregătirea vizitei comisarului Dacian Cioloş împreună cu comisarul pentru Mediu, Janez Potocnik, în Delta Dunării, care va avea loc în perioada imediat următoare. Cei doi oficiali au căzut de acord asupra necesităţii dezvoltării durabile a Deltei Dunării prin intermediul unui program integrat, care să cuprindă atât soluţii pentru problemele sociale şi economice ale populaţiei din zonă, dar şi rezolvarea chestiunilor de mediu, Delta Dunării fiind o zonă ce poate beneficia de susţinere prin finanţare din mai multe fonduri europene in viitorul 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.