Acasă Politic Bucuresti: Ofiteri din 11 tari se instruiesc la Scoala de Aplicatie a...

Bucuresti: Ofiteri din 11 tari se instruiesc la Scoala de Aplicatie a Jandarmeriei Romane

DISTRIBUIȚI

113183 – 13092012 – La Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române a avut loc, joi, festivitatea de deschidere a celui de-al X-lea Curs Superior Internaţional (C.S.I.). În prezenţa şefului Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei

pentru Europa Centrală şi de Sud, David Bongard şi a numeroşi ataşaţi de securitate internă, colonelul dr. Ovidiu Vasilică, împuternicit prim adjunct şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, a declarat: “Absolvenţii acestui curs vor avea de gestionat, în cadrul instituţiilor unde vor activa ulterior, problemele complexe şi sensibile ale ordinii publice, dar şi ale prevenirii şi combaterii criminalităţii în spaţiul european sau internaţional, care necesită întotdeauna abordări noi şi pragmatice. În acest sens, cooperarea bilaterală şi multilaterală de securitate este una dintre dimensiunile ce pot produce rezultate extrem de încurajatoare, pentru că atunci când riscurile şi ameninţările sunt comune, răspunsul nu poate fi decât unul coordonat unitar.”

Timp de trei luni, 13 ofiţeri ce fac parte din diferite Arme (Jandarmerie naţională, Trupe de carabinieri, Poliţie, Jandarmerie regală, poliţie populară înarmată ), similare cu instituţia noastră, sunt găzduiţi la Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române, unde se pregătesc pentru a deveni specialişti în stat major internaţional.

Cel de-al X-lea Curs Superior Internaţional are anul acesta ofiţeri veniţi din: România, Franţa, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Ucraina, Albania, Bosnia Herţegovina, Madagascar, Iordania şi, în premieră, din Republica Populară Chineză. Cei doi stagiari din China sunt primii pe care ţara respectivă îi trimite la pregătire în România. Numărul maxim de stagiari admis pentru o serie este de 20 şi fiecare ţară poate trimite dor doi cursanţi

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, director al Cursului este lt. col. Vasile Foltuţ, anul acesta fiind ajutat de către lt.col. Mario D`Agnolo, din partea Jandarmeriei Naţionale Franceze, ca director adjunct.

Cursul se desfăşoară în perioada 3 septembrie-30 noiembrie şi este axat pe activitatea unui stat major internaţional. „Am încercat şi încercăm în continuare, ca modulele care se predau aici, la acest curs, să meargă după programa de învăţământ a ONU. Este vorba de ce recomandă ei pentru pregătirea forţelor ce urmează a fi dislocate în teatrele de operaţii francofone pentru menţinerea păcii internaţionale”, spunea domnul lt.col. Vasile Foltuţ.

Deoarece se intenţionează obţinerea recunoaşterii oficiale, din parte ONU, a statutului Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei de Centru de pregătire a ofiţerilor de stat major, au intervenit câteva schimbări în ceea ce priveşte modalitatea de susţinere a cursurilor.

Stagiarii vor fi pregătiţi de specialişti din afara Jandarmeriei, care provin de la: S.R.I., M.Ap.N sau M.A.I. – D.G.A. De asemenea, sunt şi 18 lecţii referitoare la operaţiunile de menţinere a păcii, care vor fi susţinute doar de ofiţeri din Jandarmeria Română, cei care au experienţa misiunilor internaţionale din Kosovo, Afghanistan etc. Mai mult, sunt invitaţi şi lectori din Italia, Turcia, Franţa şi Germania.

La finalul cursului, cei 13 vor primi un atestat de ofiţer de stat major internaţional, ce va putea fi pus în valoare în ţara lor de origine.

După trei luni de pregătire intensivă, în luna noiembrie, non-francofonii vor putea susţine un examen pentru obţinerea unui certificat DALF sau DELF la Institutul Francez din Bucureşti, iar cei doi ofiţeri din Madagascar pot susţine un examen pentru a primi certificatul militar de limba română. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.