Acasă Politic Bucuresti: Patriarhia Romana face lobby pe langa Ministerul Educatiei

Bucuresti: Patriarhia Romana face lobby pe langa Ministerul Educatiei

DISTRIBUIȚI

113513 – 27092012 – Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina pentru respectarea legislatiei privind predarea religiei in invatamantul preuniversitar, dupa ce, potrivit Patriarhiei,

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a amenintat mai multi directori de scoli pentru a nu inscrie copii la aceste ore fara acordul explicit al parintilor.

Potrivit Patriarhiei, in prima jumatate a lunii septembrie, ASUR a trimis scrisori directorilor de la mai multe scoli din tara scrisori in care acestia „sunt amenintati cu dosare penale pentru abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, daca fac inscrierea elevilor la orele de religie, fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului”.

„In ziua de 10 septembrie 2012 presedintele ASUR, domnul Atila Nyerges, a trimis o scrisoare catre directorii mai multor unitati de invatamant din tara, al carei continut este un amestec confuz de articole de lege, citate trunchiat si tendentios, fara legatura cu predarea religiei in scoala, cu scopul vadit de a dezinforma si de a intimida”, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Reprezentantii Patriarhiei subliniaza ca, potrivit prevederilor constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie in invatamantul public, scoala nu este obligata sa ceara acordul parintilor pentru participarea copiilor la ora de religie. Citand din legislatia in vigoare, institutia de cult mentioneaza, astfel, ca: statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult; in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege; in invatamantul de stat si particular, predarea religiei este asigurata prin lege cultelor recunoscute; planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun.

„Deoarece in mai multe scoli din Romania reprezentantii ASUR incearca prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie si intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Romana solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa intervina pentru respectarea statutului disciplinei si al profesorului de religie, conform legii. De asemenea, Patriarhia Romana indeamna profesorii de religie sa se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci cand le sunt incalcate demnitatea si statutul de profesori, garantate de Constitutia Romaniei si de legislatia in vigoare”, se mai arata in comunicat.

De asemenea, Patriarhia a aratat ca ASUR isi aroga in mod discutabil calitatea de reprezentant al societatii civile si deformeaza constant realitatea, promovand intoleranta fata de religie prin reluarea obsesiva la inceputul fiecarui an scolar a atacurilor la adresa manualelor de religie.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca va analiza situatia reclamata de Patriarhie si va dispune masurile care se impun. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.