Acasă Politic Bucuresti: Procurori cercetati disciplinar

Bucuresti: Procurori cercetati disciplinar

DISTRIBUIȚI

113037 – 07092012 – Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a sesizat vineri Inspectia Judiciara din cadrul CSM pentru cercetarea disciplinara a procurorilor care s-au ocupat de sapte dosare de talharie, omor si viol, ramase nesolutionate

si in care principalul suspect este Vlad Nicolae, implicat si in uciderea studentei japoneze la Otopeni.

Potrivit Parchetului General, este vorba de procurorul Emanuel Dunca Wilhelm de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea si procurorul Danut Puntaru de la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov.

De asemenea, Kovesi a sesizat si ministrul Administratiei si Internelor pentru a dispune masuri disciplinare fata de politistii care au instrumentat dosarele, „avand in vedere gravele deficiente constatate in administrarea si valorificarea probelor specifice infractiunilor contra vietii (viol, talharie, omor)”.

„Intrucat verificarile au relevat ca probele recoltate de la victima violului nu au fost valorificate genetic de catre organele de politie, ca s-au constatat deficiente in evaluarea probelor administrate (declaratii suspect, martori, verificarea alibiurilor suspectului), ca au desfasurat o cercetare la fata locului intr-un caz de omor, in lipsa procurorului, dar si un mod superficial in care au fost cercetate sesizarile facute de una din victime in anul 2010, declansarea procedurii disciplinare se impune a fi dispusa de catre Ministerul Administratiei si Internelor. In toate cazurile analizate, a reiesit un ‘modus operandi’ al inculpatului Vlad Nicolae, care ar fi putut fi observat de organele de urmarire penala daca s-ar fi facut o analiza a faptelor de violenta grava comise in judetul Ilfov (dintre cele sapte dosare, cinci au fost instrumentate de Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea si Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov)”, se arata in comunicatul Parchetului General.

Laura Codruta Kovesi a solicitat MAI initierea demersurilor de modificare legislativa, pentru gasirea unei formule de decontare intre institutiile publice in privinta platii expertizelor, deoarece in acest domeniu se inregistreaza mari intarzieri.

In plus, procurorul general a sesizat si conducerea Institutului de Medicina Legala „Mina Minovici”, deoarece s-a constatat ca nu sunt efectuate expertizele pana nu sunt platite anticipat costurile.

„Sub acest aspect, chiar daca nu sunt platite in avans, expertizele trebuie efectuate, pentru a putea fi ridicate imediat si fara a se mai pierde timp pretios in anchetarea cazurilor de omor, viol si talharii. Asadar, plata costului expertizei nu ar trebui sa conditioneze efectuarea ei, pentru a se asigura celeritatea cu care trebuie sa se efectueze cercetarea intr-o cauza penala, in caz contrar fiind pusa in pericol viata si integritatea corporala a multor persoane”, precizeaza Parchetul General.

Sesizarile au venit in urma finalizarii unui control dispus de procurorul general, ce a avut ca obiect modul in care s-au derulat cercetarile in dosarele penale privindu-l pe Vlad Nicolae, preluate si conexate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.