Acasă Politic Brasov: Alti 39 ceferisti retinuti

Brasov: Alti 39 ceferisti retinuti

DISTRIBUIȚI

114276 – 30102012 – Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov au retinut luni seara 39 de angajati ai CFR Calatori, dintre care opt inspectori, suspectati de fapte de coruptie.

La sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov a inceput, luni, procedura de audiere a 43 de persoane fata de care au fost emise mandate de aducere, in dosarul penal in care sunt efectuate cercetari fata de angajati ai Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori (S.N.T.F.C.) C.F.R. Calatori SA. Persoanele audiate luni fac parte din Regionalele Bucuresti, Brasov (incluzand judetele Mures, Sibiu si Brasov) si Cluj (incluzand judetele Cluj si Bistrita).

Printre persoanele audiate se afla noua inspectori de specialitate (supracontrol) in cadrul Regionalei CFR Calatori S.A Bucuresti (trei persoane), Brasov (cinci persoane), Cluj (o persoana). Restul de 34 au calitatea de conductori de tren si sefi de tren.

Pana luni, la orele 20.00, procurorii brasoveni au emis 39 de mandate de retinere pentru 24 de ore, inclusiv pentru opt dintre inspectori, iar o persoana a fost lasata sa plece.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Tribunalului Brasov, inspectorii de specialitate sunt suspectati ca au luat mita, in forma continuata, de la conductorii si sefii de tren pe care ii controlau, de la care primeau diferite sume de bani, in scopul neindeplinirii atributiilor lor de control si al anuntarii controalelor planificate.

Cu privire la inspectorii de specialitate din cadrul Regionalei Bucuresti se mai retine ca acestia sunt suspectati si de comiterea infractiunii de „instigare la abuz in serviciu” deoarece ii determinau pe conductorii si sefii de tren sa nu trateze corespunzator calatorii fraudulosi.

In sarcina inspectorului din cadrul Regionalei Cluj se retine in plus faptul ca acesta a comis infractiunea de „abuz in serviciu”, prin faptul ca acesta si-a incalcat cu intentie atributiile de serviciu, in intelegere cu revizorul central Valentin Cioncan, prin faptul ca nu a tratat calatorii fraudulosi identificati pe rutele controlate, prejudiciind astfel bugetul S.N.T.F.C. „C.F.R. Calatori” S.A, asigurand un folos material pentru sine si pentru revizorul central Valentin Cioncan (reprezentat din sumele de bani primite cu titlul de mita de la calatorii fraudulosi).

In privinta inspectorilor din Regionala Bucuresti, acestia, avand acces la informatii nedestinate publicitatii privind controalele ce se efectuau pe anumite rute, controale ce vizau identificarea si tratarea potrivit legii a calatorilor fraudulosi, anuntau partidele de tren (sefi de tren si conductori de tren) cu privire la efectuarea acestora, in scopul sprijinirii gruparii infractionale asa incat sa nu se ajunga la deconspirarea activitatilor lor si pentru a asigura folosul material rezultat din aceste activitati.

In mod particular, in sarcina inspectorilor din cadrul Regionalei Brasov se retine faptul ca acestia, cooptati fiind in echipe mixte de control cu lucratorii de politie judiciara din cadrul Sectiei Regionale Politie Transporturi Brasov, al caror obiectiv era acela al identificarii modului defectuos in care partidele de tren isi indeplineau atributiile de serviciu privind sanctionarea calatorilor fraudulosi, aceste informatii avand caracter confidential, transmiteau sefilor de tren sau conductorilor de tren aceste informatii pentru a determina astfel asigurarea folosului material pentru acestia rezultat din comiterea infractiunilor de luare de mita, potrivit sursei citate.

Cercetarile in acest dosar au inceput in urma unei sesizarii din oficiu din data de 17 martie 2011, prin procesul-verbal al Sectiei Regionale de Politie Transporturi Brasov din cadrul Directiei Politiei Transporturi a Inspectoratului General al Politiei Romane.

Cercetarile vizeaza peste 200 de persoane, angajati ai societatii, avand calitatea de personal de tren (conductori si sefi tren), inspectori si revizori de specialitate din cadrul Revizoratului General Siguranta Circulatiei, astfel cum rezulta din urmatoarea ierarhie profesionala: revizor general, revizor centrali, revizori regionali, inspectori de specialitate, personal de tren (conductor/sef tren). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.