Acasă Politic Bruxelles: Romania trebuie sa se coreleze cu politica de uniune monetara

Bruxelles: Romania trebuie sa se coreleze cu politica de uniune monetara

DISTRIBUIȚI

114049 – 19102012 – Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca Romania risca sa se indeparteze intr-un mod irecuperabil de statele membre ale zonei euro, daca politicile prezentate in cadrul summit-urilor europene

nu se coordoneaza ca strategia de actiune adoptata acasa.

„Prin abordarile pe care le-am avut reprezentand Romania in Consiliul European, fie ca a fost vorba de tratatul fiscal sau uniunea bancara, am inteles ca e un risc major de decuplare a Romaniei de zona euro. Dar trebuie sa existe corelare intre ce vrem si ce angajam aici si actiunea noastra de acasa. Degeaba spunem ca vrem sa fim membri ai uniunii bancare, daca abandonam obiectivul de a indeplini conditiile de intrare in zona euro. Se mareste atat de mult distanta, incat va fi imposibil de recuperat”, a avertizat Traian Basescu, la finalul Consiliului European de toamna.

Presedintele a sustinut ca distanta va creste cu atat mai mult ca cat Romania esueaza in respectarea criteriilor de intrare in uniunea monetara, respective deficit bugetar de 3%, o rata a inflatiei de 3% si un nivel de indatorare de 60% din PIB.

„Cu cat vom intarzia in utilizarea fondurilor structurale, cu atat distanta creste, cu cat nu reusim sa ne apropiem de criteriile de intrare in zona, cu atat distanta dintre noi si statele euro creste si risca sa fie de nerecuperat. Va trebui sa ne concentram pe corelarea abordarii politice pe care o avem la Consiliu cu abordarea similara in actiune la noi acasa”, a subliniat seful statului.

Presedintele este de parere ca orice intarziere in adoptarea monedei unice europene reprezinta o pierdere pentru Romania, dar si nerespectarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, avand in vedere ca fiecare stat membru care nu face parte, inca, din zona euro, are, de fapt, o derogare in acest sens.

„In momentul de fata, doar se fac aluzii nu foarte vehemente statelor care nu au indeplinit inca toate conditiile pentru a deveni membre euro. Dar, asa cum pe noi ne incurca crizele din zona euro, la fel si faptul ca zece state nu sunt, inca, in zona euro, ii incurca pe cei din zona euro. Este si o competitie neloiala, pentru ca tu iti poti deprecia moneda, la nevoie, ceea ce tarile din zona euro nu pot face”, a explicat Basescu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.