Acasă Politic Bucuresti: A inceput congresul PPE de la Bucuresti

Bucuresti: A inceput congresul PPE de la Bucuresti

DISTRIBUIȚI

113981 – 17102012 – Lucrarile Congresului Partidului Popular European (PPE) au inceput, miercuri dimineata, la Palatul Parlamentului, cu discursuri de deschidere ale presedintelui PPE, Wilfried Martens, si liderului grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul. 

„Este nevoie de mai multe politici europene. Avem nevoie de mai multa Europa, nu numai in domeniile traditionale. De exemplu, trebuie sa elaboram solutii europene privind combaterea somajului. Avem o piata unica, o moneda comuna. Somajul in Europa nu este numai o problema nationala. Combatem criza economica cu forta si determinare. Ne folosim toate energiile pentru gasirea unor solutii europene si pentru a iesi din criza mai puternici. Dar nu trebuie sa uitam niciodata de unde venim”, a spus Joseph Daul, in interventia sa. 

Presedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, a salutat prezenta liderilor popular-europeni la Bucuresti, pentru a participa la congresul PPE. „Le urez succes, salut prezenta unora dintre cei mai importanti politicieni europeni la Bucuresti si, cum ii spuneam si domnului presedinte, e un motiv de bucurie ca in aceste zile la Bucuresti sunt atat fruntasii familiei politice populare, familiei liberale, va veni si domnul Stanisev (Serghei Stanisev, presedintele socialistilor europeni – n.r.). Dincolo de existenta mai multor familii politice diferite si aflate intr-o competitie politica democratica, toti impreuna, populari, liberali, socialisti, facem parte din aceeasi familie, familia europeana, care are aceleasi valori politice si culturale”, a transmis Antonescu.

Potrivit organizatorilor, 16 sefi de stat si de guvern au fost invitati la reuniunea din 16-18 octombrie de la Bucuresti, intre care sefii guvernelor din Germania, Spania, Luxemburg, Polonia, Ungaria, Portugalia, Bulgaria sau Grecia.

Angela Merkel si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor ajunge la Palatul Parlamentului in jurul orelor 18.00.

Prima zi a congresului a debutat cu seminarul „Raspunsul este mai multa Europa”, urmat de un pranz gazduit de grupul PPE si un Comitet pentru dezbaterea Rezolutiilor. Incepand cu orele14.00 va avea loc alegerea presedintelui PPE. In cursa este inscris doar Wielfried Martens. Intre 15.00-19.00 va avea loc prima sesiune plenara a Congresului, incepand cu mesajul de bun venit al gazdelor, mai exact al lui Vasile Blaga si al lui Kelemen Hunor. Ziua se va incheia cu o cina a delegatiilor la congres si cu un summit PPE al sefilor de state si de guverne. Miercuri vor lua cuvantul Jose Manuel Barroso, Angela Merkel, Herman Van Rompuy, Traian Basescu. Alaturi de acestia vor mai avea discursuri Wilfried Martens, liderul PPE din PE francezul Joseph Daul, premierul moldovean Vlad Filat, secretarul PPE Antonio Lopez-Isturiz, presedintele APCE Jean-Claude Mignon, premierul Spaniei Mariano Rajoy, presedintele Georgiei Mihail Saakashvili, premierul grec Antonis Samaras, vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, premierul polonez Donald Tusk.

In cea de-a doua zi a evenimentului intre orele 9.00-12.30 vor avea loc alegerile pentru secretarul general al PPE, a celor 10 vicepresedinti, precum si cea a trezorierului. Incepand cu orele 11:30 va incepe a doua sesiune plenara a congresului in care se vor vota rezolutiile si Platforma politica. Vor fi de asemenea o serie de discursuri si se va anunta rezultatul votului pentru noua conducere a PPE. Intre 13:.0-14.00 va avea loc o conferinta de presa care va fi urmata de un pranz gazduit de PDL.Joi vor vorbi, printre altii premierul ungar Viktor Orban, cel portughez, Pedro Passos Coelho, premierul suedez Fredick Reinfeldt, ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg, etc.

In Capitala Romaniei va fi revizuit ,,Programul fundamental” politic al PPE, adoptat in 1992 la Atena.

La congresul de la Bucuresti va fi demarata procedura de selectie a candidatului PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene din 2014, dupa ce expira mandatul lui Jose Manuel Barroso. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.