Acasă Politic Bucuresti: Sentinta Curtii de Apel Oradea in cazul Hayssam, pronuntata imediat dupa...

Bucuresti: Sentinta Curtii de Apel Oradea in cazul Hayssam, pronuntata imediat dupa amenintarea seicului Omar Bakri cu atacuri teroriste la adresa Romaniei

DISTRIBUIȚI

113806 – 10102012 –  Omar Hayssam este un nume celebru în România. Condamnat pentru terorism, Hayssam a fost acuzat de răpirea în 2005 a jurnaliştilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian,

eliberaţi după două luni de chin. El a primit o sentinţă de 20 de ani de închisoare din partea instanţelor româneşti pentru că a comandat răpirea. Eliberat din cauza unei boli despre care s-a spus că a fost, de fapt, una închipuită, Hayssam a fugit din ţară cu ajutorul omului de afaceri Mustafa Tartoussi, al lui Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, după cum spun procurorii. După şase ani de zile de anchete, aceştia au fost achitaţi de Curtea de Apel Oradea.

Potrivit procurorilor, imediat ce a fost eliberat din arest preventiv, Omar Hayssam, alături de doi fraţi de-ai săi, au trecut la construirea unui plan foarte bine pus la punct pentru a fugi din România. Sirianul a plecat din Bucureşti către Constanţa. Vaporul, cu Omar Hayssam ascuns într-una din cabinele marinarilor, a luat drumul Egiptului. Nava a trecut prin strâmtoarea Bosfor-Dardanele, iar în câteva zile Omar debarca la Alexandria sub numele fratelui său, Omar Samir, cu care seamănă foarte mult şi care avea cetăţenie siriano-rusă. Călătoria omului de afaceri a continuat la bordul navei Iman T şi a ajuns peste două zile în portul Tartous, din Siria. În tot acest timp, fraţii lui, împreună cu Mustafa Tartoussi, au fost anchetaţi de procurori. Curtea de Apel Oradea a decis, însă, după şase ani de anchete, să-i achite.

Coincidență sau nu, decizia judecătorilor Curții de Apel Oradea aproape că se suprapune cu declarațiile liderului islamist Omar Bakri Muhammad, care a amenințat România și Bulgaria cu atentate teroriste. Sentința pronunțată de judecători, potrivit căreia niciuna dintre persoanele trimise în instanță pentru că l-ar fi ajutat pe Hayssam să scape din România nu este vinovată, corespunde solicitării avocaților complicilor lui Omar Hayssam, dispunând achitarea tuturor.

Procurorii au susținut că Mahmoud Omar, Mukhles Omar şi Mustafa Tartoussi au participat ”conştient şi liber consimţit” la comiterea faptelor, știind că Omar Hayssam este trimis în judecată pentru terorism. Printre martorii audiați și ale căror declarații se găsesc la dosar sunt mai mulți polițiști, în frunte cu fostul șef al DGIPI, Virgil Ardelean, precum și ofițeri SRI care au avut acces la informaţii referitoare la cei implicați în scoaterea frauduloasă din ţară a lui Omar Hayssam. În dosar au fost depuse și procesele-verbale de interceptare a convorbirilor dintre Omar Hayssam şi procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a condus inițial ancheta.

Din interpretarea comunicaţiilor telefonice purtate de învinuiţi şi inculpat şi a verificărilor efectuate în zona portului Constanţa a rezultat că ieşirea din România a lui Omar Hayssam s-a realizat în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, orele 04.40. La dosar au existat chiar si anexe secrete, pentru care chiar și avocații lui Omar au fost nevoiți să obțină certificat ORNIS.

S-a demonstrat chiar intenţia unor martori de a crea un alibi fraţilor lui Omar Hayssam, un exemplu în acest sens fiind declaraţia dată de una din menajerele acestora, care susţinea că, în seara zilei de 29 iunie 2006, când se presupune că Omar Hayssam îşi pregătea, împreună cu fraţii săi, îmbarcarea pe vasul Iman T, Mukhles şi Mahmoud urmăreau un meci de fotbal la televizor.

„În perioada respectivă era într-adevăr campionatul mondial. Însă în seara respectivă nu se juca niciun meci”, a spus procurorul judiciar al DIICOT, Demian Moca.

Sentinţa Curţii de Apel Oradea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. – www.prompmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.