Acasă Politic Bulgaria: Memorandum romano-bulgar pentru dezvoltarea transportului pe sectorul comun al Dunarii

Bulgaria: Memorandum romano-bulgar pentru dezvoltarea transportului pe sectorul comun al Dunarii

DISTRIBUIȚI

113853 – 11102012 –  România şi Bulgaria au semnat, joi la Sofia, un memorandum pentru înfiinţarea unui comitet interinstituţional pentru dezvoltarea durabilă a transportului intern pe apă în sectorul româno-bulgar al Dunării.

Documentul a fost semnat de ministrul bulgar al dezvoltării regionale, Liliana Pavlova, de cel al transporturilor şi al tehnologiilor informaţionale, Ivailo Moskovski, precum şi de ministrul român al transporturilor şi infrastructurii, Ovidiu Silaghi.

Comitetul va adopta şi, ulterior, va monitoriza executarea unui plan de acţiune în cadrul proiectelor menite să amelioreze navigaţia în sectorul comun al fluviului, se arată într-un comunicat de presă difuzat miercuri de guvernul bulgar, citat de Romania Libera.

Ministrul Silaghi a subliniat rolul important jucat de secretarul de stat la Ministerul Transporturilor Valentin Preda şi de ministrul-adjunct bulgar al dezvoltării regionale Nikolina Nikolova pentru realizarea acest proiect. În opinia lui, acest document este o bază bună pentru proiectele pe care le vom dezvolta. „Strategia Dunării este un instrument bine gândit şi foarte util pentru ambele ţări şi în acest moment depinde doar de noi în ce măsură putem folosi posibilităţile pe care le oferă, crede ministrul român. Nu ajunge să avem doar strategia Dunării, trebuie să ne gândim la modalităţile prin care o putem folosi. Avem proiecte pe care trebuie să le prezentăm cu o voce comună la Bruxelles. Pe baza documentului semnat astăzi avem posibilitate să avem o voce comună, pentru că interesele noastre strategice sunt comune”, a adăugat Ovidiu Silaghi.

Omologul său bulgar Ivailo Moskovski a notat că fluviul Dunărea face parte din coridoarele transeuropene, fiind coridorul numărul 7. El a subliniat faptul că în acest moment Bulgaria şi România nu profită pe deplin de posibilităţile oferite de acest coridor de transport. Sunt oraşe în Europa cu cinci şase poduri, numai într-un oraş, iar noi nu avem decât unul singur, iar cel de al doilea urmează să fie deschis în curând, a spus Moskovski.

Comitetul interinstituţional va identifica resursele financiare pentru realizarea proiectelor şi va acorda asistenţă pentru executarea strictă a planului de acţiune. De asemenea, va analiza cadrul legislativ din cele două ţări în legătură cu întreţinerea şi ameliorarea navigaţiei şi, dacă este necesar , va face propuneri motivate pentru schimbări la acest cadru legislativ. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.