Acasă Politic Strasbourg: Sabin Cutaş cere drepturi egale de vot pentru statele membre UE

Strasbourg: Sabin Cutaş cere drepturi egale de vot pentru statele membre UE

DISTRIBUIȚI

114127 – 23102012 – Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, a cerut, în cadrul plenului forului legislativ european, clarificarea modului

în care statele non-euro cu o pondere dominantă a băncilor din zona euro în economiile lor vor putea participa efectiv la noul Mecanism de Supraveghere Bancară. În acest context, deputatul european şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la riscul de fragmentare a pieţei unice între ţări participante şi non-participante la Uniunea Bancară şi a pledat pentru drepturi egale de vot pentru toate statele membre în cadrul noii structuri de supraveghere.

„Doresc să salut acordul cu privire la supravegherea bancară la care s-a ajuns în cadrul recentului summit european. O supraveghere mai strictă a activităţilor bancare este indispensabilă pentru a putea evita repetarea crizelor bancare, dar şi pentru a asigura un nivel adecvat de protecţie a deponenţilor”, a declarat Sabin Cutaş.

„Cu toate acestea, modalitatea în care statele membre vor putea participa la Mecanismul Unic de Supraveghere trebuie clarificată, în special în ceea ce priveşte statutul ţărilor non-membre euro. Nu trebuie să ignorăm decalajul dintre dimensiunea transfrontalieră a activităţilor băncilor şi supravegherea acestora doar la nivel naţional. În România, capitalul bancar provenind din zona euro are o pondere de aproximativ 80%”, a subliniat deputatul european.

„Nu în ultimul rând, trebuie să ne întrebăm cum vom putea asigura integritatea pieţei unice, dacă vom diviza Uniunea Bancară în ţări participante şi non-participante. De aceea, pledez pentru drepturi egale pentru toate statele membre în cadrul noii structuri de supraveghere, inclusiv în ceea ce priveşte dreptul de vot”, a conchis europarlamentarul român. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.