Acasă Politic Armistitiu in Fasia Gaza

Armistitiu in Fasia Gaza

DISTRIBUIȚI

114821 – 22112012 – Israelul si gruparea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, au fost de acord cu incetarea focului, dupa o saptamana de violente in care au murit 160 de persoane.

Potrivit unor surse israeliene citate de Reuters, armistitiul a fost agreat, insa nu se va renunta la blocada impusa asupra Fasiei Gaza.

Un acord similar parea sa fie in curs de a fi incheiat si marti, insa nu a fost semnat.

Kamel Amr a sustinut o conferinta de presa, la Cairo, in care a anuntat armistitiul, impreuna cu secretarul de stat american, Hillary Clinton.

Cerintele Israelului includ orpirea focului de orice fel dinspre Fasia Gaza si eforturi internationale pentru a preveni re-inarmarea Hamas. La randul sau, gruparea islamista a cerut incetarea blocajului impus de Israel si a bombardamentelor.

Israelul a acceptat intelegerea, potrivit unei declaratii de presa a biroului premierului Benjamin Netanyahu. Acesta s-a consultat cu presedintele american, Barack Obama, inainte sa fie de acord cu armistitiul.

„Domnul Netanyahu a acceptat sugestiile domnului Obama de a da o sansa propunerii Egiptului pentru incetarea focului si, astfel, sa dea o sansa pentru stabilizarea situatiei si calmarii sale, inainte sa fie nevoie de aplicarea unei forte mai mari”, a declarat Hillary Clinton.

„Pentru ca armistitiul sa se respecte, atacurile cu racheta din Fasia Gaza trebuie sa se opreasca si trebuie sa se reintoarca la calm. Acum trebuie sa ne concentram pe un rezultat de durata, care sa promoveze stabilitatea regionala si sa protejeze siguranta si demnitatea si care sa legitimeze aspiratiile atat ale israelienilor, cat si a palestinienilor”, a spus secretarul de stat SUA.

Potrivit spuselor sale, noul guvern egiptean, tara care a negociat armistitiul, va prelua „responsabilitatea si conducerea” in regiune.

De asemenea, surse egiptene au afirmat ca armistitiul include si terminarea „asasinatelor” si „incursiunilor”, precum si facilitarea mutarii palestinienilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.