Acasă Anchete FRAȚIA LICITAȚIILOR (II)

FRAȚIA LICITAȚIILOR (II)

DISTRIBUIȚI

114813 – 22112012– Relatam ieri despre buna înțelegere care guvernează relațiile din lumea afaceriștilor din construcțiile mehedințene. Atât de bună încât devine tentantă pentru politicienii locali. Aranjamentele dintre autorități și oamenii de afaceri par să fie atât tentante și profitabile încât se extind și în alte domenii.

Astăzi continuăm cu devoalarea ramificațiilor pe care această frăție le are în alte domenii ale economiei locale.

Mihai Stănişoară deţine în Mehedinţi un trust de presă format din Radio Severin, Televiziunea Severin şi Informaţia de Severin, administrat prin SC Terra Sat SRL, al cărei acţionar este soția deputatului Stănișoară, Mirela Codruţa (cunoscută printre severineni sub numele de Anca).

Afacerea a pornit în 2004 când Mihai Stănişoară a achiziţionat postul local Terra Sat. Ulterior, pe durata mandatului de parlamentar şi, în 2009, datorită expansiunii trustului, a fost nevoie de un sediu mai mare. Un teren al primăriei, aproape de centru, s-a dovedit numai bun pentru așa ceva. Și cum primarul Constantin Gherghe este receptiv la problemele prietenilor, iar consiliul local dispus să colaboreze, terenul cu pricina a fost rapid luat în concesiune de Terra Sat SRL. Prin HCL 108/29.05.2009, firma SC Terra Sat SRL a primit, pentru 49 de ani, peste 2.000 de metri pătrați de teren, din patrimoniul privat al municipalităţii.

SC Terra Sat SRL nu plăteşte nimic primăriei, deși valoarea terenului era, la vremea respectivă cel puțin 200.000 de euro. Curtea de Conturi a consemnat în rapoartele sale modul în care este prejudiciată primăria, fără nici un rezultat.

Odată obținut terenul, firma are nevoie și de un spațiu adecvat. Iar soluția a venit imediat. Publicitatea. De unde? Tot de la prietenii primăriei… prietenii noștri constructorii. Așa că firmele care și-au adjudecat contractele de lucrări cu bani publici, dacă vor să se facă cunoscute și să mai câștige contracte, și-au făcut publicitate.

Contractele de publicitate ale trustului RTS au trecut prin Creaţie Spot Advertising SRL, o firmă înfiinţată în 2005 și ai cărei acționari sunt Nicolae Dragoş Budaşcă (70%) – cumnatul fostului preşedinte al CJ Mehedinţi Marius Bălu și Ionela ”Nina” Oprea (30%), administratorul SC Terra Sat Severin SRL și bună prietenă a doamnei Stănișoară.

Bugetul de publicitate ale asfaltatorilor norocoși, administrate de SC Creaţie Spot Advertising SRL I 2011, face invidios orice agent de publicitate din media locală. Doar în semestru I din 2011 firmele de construcții care au câștigat licitațiile publice au contribuit la acest buget cu peste 1.000.000 de lei. Spre exemplu, SC Alpha Construct Sistem SA din Drobeta-Turnu Severin a plătit 120.000 lei, SC C&C MH CONFORT SRL – 212.000 lei, SC Confort SA – 210.000 lei şi SC Conar SA Arad – 60.000 lei (toate controlate de oamenii de afaceri Cornu Georgică şi Caraiman Lucian).

Au mai contribuit Trans Baco SRL (123.000 lei), SC B C Distribution SA (60.000 lei ) şi SC Transport Public Urban Drobeta SA (160.000 lei) toate controlate de omul de afaceri Constantin Bădescu. Și, pentru ca să nu se supere, menționăm și SC Via Vita SRL din Şimian, care a plătit publicitate în valoare de 121.000 de lei.

Eventualele sincope la plată erau rezolvate de doamna Nina. Iar dacă aceasta nu avea eficiență, existau alte pârghii – anchete bine făcute, vox-uri bine plasate în materiale sau, în ultimă instanță, controalele – de la ITM, de la ISC, de la OPC, de la Garda de Mediu, de la Garda Financiară, de la finanţele publice sau, pentru eficienţă, pe toţi odată.

Și pentru că mecanismul produce, afacerea se diversifică. În baza unui contract încheiat pe o durată de 45 de ani între B C Distribution şi Primărie, Constantin Bădescu s-a reorientat rapid și a obținut toată publicitatea stradală din Drobeta Turnu Severin, o afacere estimată la 100.000 de euro anual. Pentru ca lucrurile să fie în regulă, prin aceeași HCL din 2011, s-a aprobat și regulamentul privind organizarea, autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate pe raza municipiului. Firma privată are mână liberă în domeniul publicității stradale pentru următoarea jumătate de secol.

 

Funcţionarii statului nu fac sau dacă fac, o fac în folosul lor!

 

Și dacă șefii cei mari fac ce fac, funcționarii de ce nu ar încerca și ei… Unii fac plinul, alții casa. Spre exemplu, SC Via Vita SRL asigura alimentarea mașinii unor angajaţi ai CJ Mehedinţi. Alții, mai cu tupeu (Cosmin Durac şi Chircu Haralambie de la Finanţele Publice) au primit materiale de construcţii, utilaje şi muncitori de la firmele controlate de Bădescu şi Duducea. La fel au procedat comisarii Gărzii Financiare Gheorghe Huza şi Marius Olaru, făcându-se în schimb că nu observă munţii de nisip şi balast, exploatat ilegal şi depozitat în curtea firmei sau activităţile evazioniste. În acelaşi mod a început și construcţia casei de pe strada Dorobanți a Danei Andriţa, fostă adjunct la ITM.

Monopolizarea contractelor de construcţii pe raza judeţului Mehedinţi i-a propulsat pe proprietarii firmelor amintite în top 500, dar piaţa locală este relativ mică, în ciuda unui aflux considerabil de bani, sosit mai ales pe filieră MDRT. Având experienţă în ceea ce priveşte acapararea contractelor, oamenii de afaceri au început să privească peste graniţa judeţului, mai ales că unii aveau legături solide în zonă.

Să nu uităm faptul că Constantin Bădescu şi Constantin Isvoranu sunt clienţii preferaţi ai SNLO – Gorj, cei doi fiind iniţial asociaţi în anii 90 în afacerile cu transportul de cărbune şi transportul minerilor la serviciu. Ulterior s-au implicat în lucrări de construcţii la obiectivele energetice, iar punctul culminant a fost atins în perioada 2009-2012 când Ion Cupă (zis Bebe) a ajuns director la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj. Grijuliu cu prietenii săi, „Bebe” Cupă a fost deseori acuzat de presa gorjeană că tulbură apele Gorjului, sprijinind firmele din Mehedinţi.

Despre calitatea lucrărilor poate să povestească şi primarul din Aninoasa, unul dintre puţinii care a avut curaj să ceară plata unor penalităţi, având în vedere numărul mare de deficienţe înregistrate la recepţia finală a lucrării efectuate de Trans Baco SRL.

În aceeaşi situaţie se află şi proiectele din judeţul Dolj (Orodel, Caraula, Goicea, Bistreţ şi Băileşti) implementate de către SC Trans Baco SRL. În acest moment, strategia de dezvoltare a grupului de firme controlat de Constantin Bădescu este orientată spre Bucureşti, firma Trans Baco fiind implicată în reabilitarea spitalului Malaxa. La faţa locului însă este un adevărat dezastru, şantierul fiind abandonat. Sporadic, câte un angajat al subcontractorului Florea Gheorghe (fostul patron al fabricii de bere Bragadiru) mai plimbă câte o lopată, dar nu sunt semne că lucrarea va fi terminată la timp.

La rândul său, Viorel Sorinel Duducea s-a orientat către Caraş-Severin unde s-a asociat cu Paul Valentin Armaşu (finuţul), firmele celor doi câştigând licitaţii după licitaţii în cadrul primăriilor Armeniş, Ezeriş, Cornea, Brebu, Vermeş, Bucoşniţa şi Berzeasca, în valoare totală de aproximativ 17 milioane de euro, lucrări cu finanţare comunitară prin PNDR.

Aceiaşi oameni de afaceri l-au „convins” pe Mihai Stepănescu – primarul municipiului Reşiţa – să dirijeze către firmele controlate de ei lucrările vizând reabilitarea şi modernizarea străzilor din municipiu, în valoare de aproximativ 9 milioane de euro.

Acelaşi Sorinel Duducea lucrează și pe drumurile forestiere din Gorj, la Padeş și Peștișani, de unde ies peste 2.000.000 de euro.

                      

Ce fac autorităţile ?

 

În martie 2012 DIICOT a descins la Strehaia și a ridicat mai mulți administratori de firme, specializaţi în furnizarea de facturi false. Acesta a fost un moment de cumpănă pentru cartelul asfaltatorilor. Potrivit rechizitoriului de la dosar, Strehaia era sursa de aprovizionare pentru orice fel de materiale de construcții, de la de la nisip şi pietriş până la macarale, combustibil sau anvelope, oameni de afaceri Argeș, Hunedoara, Cluj şi Timiş ”completându-și” stocurile de aici. Mecanismul descris de procurori este destul de cunoscut: livrările erau fictive, dar cei din Strehaia emiteau facturi, pe care le dădeau către firmele oamenilor de afaceri din domeniul construcţiilor. Cei mai cunoscuți sunt Cătălin Spătaru din Piteşti şi Silvan Toma din Deva. Sub pretextul că achită nişte facturi, aceştia au dirijat sume considerabile de bani către conturile unor firmele din Strehaia, ai căror administratori păstrau 10%, restul fiind returnaţi cash, către oamenii de afaceri implicaţi în schemă.

Pe de o parte, prin acest mecanism sunt generaţi bani negri (având în vedere că cei din Strehaia returnau banii cash) iar de cealaltă parte, crește evaziunea fiscală, prin diminuarea profitului firmelor implicate în schemă. Mai mult, în baza aceloraşi facturi, firmele deduc TVA (24%). Este puţin probabil că firme din Argeș, Hunedoara, Cluj şi Timiş au intrat în acest mecanism, iar cele din Mehedinţi să nu-l cunoască.

Dar aici nimeni nu și-a pus întrebări. De ce au fost evitate în anchetă firmele locale şi ce aşteaptă anchetatorii? Sau, poate, aşteptăm cu toţii să mai izbucnească un incendiu, în care să ardă ceva acte, cum a fost cazul autogării deţinute de Constantin Bădescu, unde, întâmplător sau nu, a ars arhiva contabilă a Trans Baco SRL.

În această caracatiţă a constructorilor are tentaculele bine înfipte par să se fi prins, sau să fi fost prinși, și câțiva procurori, judecători sau avocaţi.

Unul din locurile în care lumea constructorilor interferează cu lumea magistraţilor este fostul cabinet de avocatură al primarului, despre care am scris deja că a fost preluat de avocatul Petre Sorin Crudiu. Aici lucrează, în calitate de avocat Cerasela Cercel, fiica procurorului Fănică Cercel. O altă coincidență care naște semne de întrebare este prezența utilajelor de la firmele lui Constantin Bădescu la Batoţi, pe terenul unde procurorul îşi construieşte o casă. Deocamdată, beneficiind de clemenţa celor de la „Apele Române”, Fănică Cercel lucrează la extinderea terenului în albia fluviului. Localnicii au reclamat că terenul a fost preluat abuziv, cu sprinjinul fostului primar, Alexandru Mimiş, dar se pare că cercetările merg greu.

Tot la cabinetul lui Sorin Crudiu a lucrat o altă speranță a avocaturii locale, Sânziana Sârboiu, fiica prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Carmen Sârboiu. Sânziana are acum propriul cabinet de avocatură, dar a rămas în termeni amicali cu maestrul Crudiu, cu care se vede frecvent. Şi pentru că Sorin Crudiu este prieten atât cu primarul cât şi cu Sânziana Sârboiu, aceasta din urmă a ajuns să reprezinte primăria în mai multe procese la Curtea de Apel Craiova. Pentru că e o instanță superioară, serviciile Sânzianei nu sunt deloc ieftine: între 2.000 de lei de proces și 12.000 lei pe lună. O sumă care acoperă salariile tuturor juriştilor din primărie. În acest timp, a răsărit încă un corp la imobilul unde locuiesc prim procurorul Carmen Sârboiu şi fiica sa, avocata Sânziana Sârboiu, dar şi casa de vacanţă de la Şimian, pe malul Dunării, executate profesionist de specialiștii de la o firmă cu renume în plan local, SC Via Vita SRL.

 

Repoziţionarea cartelului

 

Candidatul Adrian Duicu dădea de pământ în campania electorală cu frăția constructorilor și autorităților din Mehedinți. După alegeri, însă, discursul s-a schimbat radical. Asta și pentru că înainte de alegerile locale în plan local a circulat informația că între primarul Constantin Gherghe și Adrian Duicu, cel care avea să ajungă preşedintele CJ, există o înțelegere. Pornind de la acest moment, oamenii de afaceri s-au reorientat.

Un episod semnificativ s-a petrecut chiar înainte de alegerile locale, când guvernul Ponta l-a numit director la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) pe Silviu Cioclei, unul dintre patronii firmei de construcţii CIV Group SRL. Apreciind că decizia – semnată de ministrul Economiei – pune în pericol contractele pe care le are cu RAAN, Constantin Bădescu şi-a declanşat ofensiva pe mai multe planuri, în doar două ore Silviu Cioclei fiind înlocuit cu Gheorghe Dulcea, un director mult mai apropiat intereselor omului de afaceri. Dincolo de acţiunea în sine, spectaculoasă prin timpul scurt în care Silviu Cioclei a fost „executat”, oamenii de afaceri au mai învăţat o lecţie. Dacă vor linişte, trebuie să îşi promoveze persoanele de încredere în funcţiile de decizie, la toate nivelele.

Aşa se explică aspiraţiile ascensionale ale Violetei Crăciun (legată strâns de Via Vita) către postul de Director General al Finanţelor Publice Mehedinţi, numirea lui Cătălin Tutilescu (apropiat al lui Bădescu) în funcţia de director al Gărzii de Mediu şi lista poate continua. Nu-l socotim aici pe Cornel Folescu, celebru pentru afaceri în cimitir, care se vrea director oriunde, numai director să fie, şi probabil că va ajunge şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Mehedinţi. Rămâne de văzut pe cine va sprijini Sorinel Duducea în negocierile pentru numirea directorului Regionalei de Drumuri Craiova… – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.