Acasă Politic Bucuresti: Medicii reclamă erori în sistemul de reţete electronice

Bucuresti: Medicii reclamă erori în sistemul de reţete electronice

DISTRIBUIȚI

114643 – 14112012 – Medicii continuă să argumenteze neutilizarea sistemului electronic de prescriere a rețetelor. Astfel, prin intermediul unei scrisori adresate CNAS, medicii de familie deplâng situația pacienților nevoiți să aștepte ”mult, şi uneori chiar în zadar”, eliberarea unei reţete.

Porrivit RRA, medicii susțin că în 10% dintre cazuri se constată că serverul CNAS conţine date greşite, cum ar fi neînregistrarea ca asigurați a tinerilor de peste 18 ani care continuă studiile sau a ensionari cu venituri sub 700 de lei sau beneficiari ai legilor speciale, care ar avea dreptul la reţete gratuite, dar figurează ca pensionari obişnuiţi, obligaţi să achite CAS.

O altă problem semnalată este cea a nou-născuţilor, care sunt validaţi în sistem abia după a doua lună de viaţă, astfel încât nu pot beneficia de servicii şi decontarea lor către furnizori în această perioadă.

Medicii de familie s-au văzut confruntaţi şi cu situaţii în care, prin interogarea sistemului, aflau că pacientul venit la control figurează la categoria „decedat”.

În plus, medicii acuza și calitatea slabă a infrastructurii în unele zone. ”Deci nu sunt asigurate condiţiile tehnice pentru reţeta electronică”, a declarat secretarul general al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, doctor Sandra Alexiu, potrivit sursei citate.

Ca soluție, medicii vor ca și după ianuarie 2013 să fie folosite tot formularele pe hârtie. Președintele CNAS, dr. Marius Filip, dă asigurări că deficiențele semnalate vor fi remediate: ”Vom remedia şi am început de săptămâna asta să punem bazele unui colectiv de remediere a bazei de date a asiguraţilor în sistemul de asigurări sociale de sănătate”. Din 2 iulie, reţetele electronice se eliberează în paralel cu cele pe hârtie.

Trecerea completă la noul sistem este prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistem electronic. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.