Acasă Politic Ilfov: Verificari la firmele care plaseaza forta de munca in strainatate

Ilfov: Verificari la firmele care plaseaza forta de munca in strainatate

DISTRIBUIȚI

114851 – 23112012 – Inspecţia Muncii a desfăşurat în perioada 4 octombrie – 2 noiembrie 2012, „Campania naţională de verificare a modului în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile legale

privind pretecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate”, în scopul informării şi intrării în legalitate a acestora, precum şi pentru diminuarea consecinţelor juridice, economice şi sociale ce decurg din fenomenul plasării forţei de muncă în străinătate în condiţii legale.

           Obiectivul campaniei a fost identificarea cazurilor în care agenţii de ocupare a forţei de muncă nu respectă prevederile Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinatate, republicată şi ale H.G.nr.384/2001 pentru abrobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.156/2000, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către aceştia a prevederilor legale privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

       Agenţii de ocupare a forţei de muncă desfăşoară activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români cu domiciliul în România, care solicită să lucreze, pe baza ofertelor de locuri de muncă transmise în străinătate de persoane juridice, fizice sau organizaţii patronale. Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu persoanele juridice, fizice sau organizaţiile patronale, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă în baza cărora aceştia au obligaţia de a încheia contracte de mediere cu solicitanţii locurilor de muncă din străinănate. Aceste contracte vor conţine obligatoriu elementele principale referitoare la obligaţiile agenţilor şi ale beneficiarilor, tariful de mediere, durata contractului şi modul de solutionare a eventualelor litigii.

Din baza de date a Oficiului Registrului Comertului Ilfov, precum şi a ITM Ilfov , au fost identificate un număr de 57 societăţi comerciale care deţineau cod CAEN 7810 ’’ activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă.’’ În urma verificărilor efectuate de către inspectorii de muncă, s-a constatat că o parte din aceste societăţi nu au desfăşurat niciodată astfel de activităţi sau nu le mai desfăşoară în prezent, iar unele societăţi au fost dizolvate sau au activitatea suspendată. La această dată există pe raza judeţului Ilfov societăţi comerciale care au ca domeniu de activitate ’’plasare forţă de muncă,’’ dar desfăşoară selecţia şi plasarea forţei de muncă pe teritoriul ţării, nu în străinatate, astfel încât acestea nu intră sub incidenţa Legii nr.156/2000, republicată, privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinatate. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.