Acasă Politic Alba: Referendum pentru Rosia Montana

Alba: Referendum pentru Rosia Montana

DISTRIBUIȚI

115221 – 09122012 – Peste 72.000 de cetateni cu drept de vot din 35 de comune si orase din judetul Alba sunt asteptati, duminica, in ziua alegerilor parlamentare, la referendumul privind proiectul minier de la Rosia Montana.

Referendumul este organizat de Consiliul Judetean Alba in ziua alegerilor parlamentare, in 35 de comune si orase, in mare parte din zona Muntilor Apuseni a judetului Alba, adica in orasele Zlatna, Campeni, Abrud, Baia de Aries si comunele Rosia Montana, Lupsa, Stremt, Vadu Motilor, Bucium, Ciuruleasa, Ramet, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Bacainti, Almasu Mare, Posaga, Rimetea, Intregalde, Galda de Jos, Cricau, Metes, Albac, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Garda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Salciua si Scarisoara.

La aceasta consultare publica sunt asteptati peste 72.000 de cetateni cu drept de vot, care vor trebui sa raspunda cu „Da” sau „Nu” la intrebarea: „Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?”.

Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat, sambata, ca este pentru prima data cand in judetul Alba se organizeaza un referendum de acest fel pe o tema social-economica.

„Solicitarea de referendum a venit de la 35 de primari de orase si comune din judetul Alba, comunitati care in perspectiva pot fi afectate de dezvoltarea mineritului: afectate pozitiv prin crearea de locuri de munca si prin cresterea bugetelor locale, dar si negativ in cazul in care statul si cei care raspund de protejarea mediului nu vor lua masurile pentru ca cei care exploateaza resursele sa respecte regulile stricte impuse in acest domeniu de Romania si Uniunea Europeana”, a spus Dumitrel, citat de Ziare.com.

El a adaugat ca zona in care se desfasoara referendumul a avut de suferit in urma inchiderii exploatarilor  miniere, explicand ca era nevoie de o astfel de consultare pentru a se afla parerea reala a oamenilor privind aceasta problema.

„Lipsa locurilor de munca in aceste zone foste miniere a avut un impact negativ asupra populatiei si a dus la depopularea zonei si la scaderea dramatica a nivelului de trai”, a afirmat Dumitrel. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.