Acasă Politic Bruxelles: Soluţii pentru gestionarea apei

Bruxelles: Soluţii pentru gestionarea apei

DISTRIBUIȚI

 – 115526 – 19122012 – Pe 18 decembrie a fost făcut un pas important către elaborarea de soluţii pentru provocările majore cu care se confruntă Europa în ceea ce priveşte gestionarea apei. Planul strategic de implementare (PSI) adoptat de Parteneriatul european pentru inovare (PEI) în domeniul apei, prezidat de comisarul european pentru mediu Janez Potočnik,

stabileşte domeniile prioritare în care sunt necesare soluţii. În continuare, grupurile de acţiune vor elabora instrumente şi mecanisme de promovare a inovaţiilor în materie de politici şi tehnologii în domeniul apei. O finanţare pentru cercetare în valoare de 40 de milioane de euro va deveni disponibilă în 2013, având ca scop sprijinirea proiectelor care contribuie la atingerea obiectivelor PEI în domeniul apei.

Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, a declarat: „Avem nevoie de inovare pentru a soluţiona provocările cu care ne confruntăm în domeniul apei şi pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor Planului de salvgardare a resurselor de apă ale Europei, recent adoptat.Parteneriatul pentru inovare în domeniul apei reuneşte actorii din sectorul public şi din cel privat care pot concretiza ideile pe piaţă.Punerea în aplicare a Planului strategic de implementare nu numai că va asigura disponibilitatea unei cantităţi de apă de bună calitate suficiente pentru a răspunde nevoilor oamenilor, ale economiei şi ale mediului, ci va consolida, de asemenea, poziţia sectorului european al apei pe piaţa mondială, care se preconizează că se va dubla până în 2030.”

Parteneriatul reuneşte actori din sectoare între care se numără cel al apei, IMM-urile, comunitatea de cercetare, administraţiile locale, principalii utilizatori de apă şi sectorul financiar, pentru a accelera dezvoltarea şi adoptarea de soluţii inovatoare la provocările în domeniul apei din Europa şi din afara acesteia.

Parteneriatul european pentru inovare în domeniul apei a fost instituit pentru „identificarea, testarea, dezvoltarea pe scară largă, diseminarea şi implementarea de soluţii inovatoare pentru 10 mari provocări în domeniul apei” până în 2020. Au fost selectate cinci domenii prioritare: reutilizarea şi reciclarea apei, tratarea apei şi a apelor uzate, apa şi energia, gestionarea riscurilor pe care le prezintă evenimentele extreme legate de apă, serviciile ecosistemice Aceste priorităţi se concentrează asupra provocărilor şi oportunităţilor din sectorul apei, precum şi asupra acţiunilor inovatoare care vor avea cel mai mare impact. Guvernanţa în domeniul apei, monitorizarea şi modelele de gestionare, precum şi finanţarea inovării au fost identificate ca fiind priorităţi transversale care afectează condiţiile-cadru, promovează legăturile dintre diferitele domenii prioritare de activitate şi sunt catalizatori pentru toate celelalte acţiuni. Tehnologiile inteligente sunt un alt factor catalizator în cadrul tuturor celorlalte priorităţi.

Cele 40 de milioane de euro din cel de-al 7-lea program-cadru pentru cercetare sunt pentru proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor PEI în domeniul apei. A fost  deschisă o cerere de propuneri, valabilă până la 4 aprilie 2013. DG Cercetare şi Inovare va organiza o zi de informare pentru potenţialii candidaţi la Bruxelles, la data de 15 ianuarie 2013.

O invitaţie pentru exprimarea angajamentului faţă de grupurile de acţiune pentru apă din cadrul PEI este de asemenea deschisă părţilor interesate. 

Grupul operativ pentru PEI în domeniul apei va defini obiective şi repere concrete pentru activităţile aferente, prezentate în cadrul PSI, la începutul anului 2013. Se preconizează
că invitaţia de exprimare a angajamentului faţă de grupurile de acţiune va fi închisă în aprilie 2013.

Piaţa mondială a apei este în creştere rapidă şi se estimează că va atinge valoarea de 1 000 de miliarde dolari până în 2020. Sectoarele europene legate de domeniul apei activează la nivel mondial în dezvoltarea de soluţii  inovatoare privind apa, dar deseori nu reuşesc să îşi atingă întregul potenţial economic.
Eliminarea obstacolelor din calea pătrunderii pe piaţă şi promovarea avantajelor comparative ale Europei în  lanţul valoric al inovării va ajuta întreprinderile să îşi aducă soluţiile pe piaţă. Valorificarea potenţialului de inovare în domeniul gestionării apei ar putea contribui în mod semnificativ la crearea de locuri de muncă şi la creşterea competitivităţii: o mărire cu 1 % a ratei de dezvoltare a sectorului apei din Europa ar putea crea până
la 20 000 de noi locuri de muncă.

Parteneriatele europene pentru inovare, propuse prin iniţiativa emblematică „O Uniune a inovării” din cadrul strategiei Europa 2020, au ca scop să accelereze inovările care contribuie la rezolvarea unor provocări sociale, sporesc competitivitatea Europei şi contribuie la crearea de locuri de muncă şi la creşterea economică. PEI-urile pun în comun expertiză şi resurse, conectând oferta şi cererea de inovare şi reunind actori din sectorul public şi din cel privat atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional şi regional. PEI în domeniul apei se axează pe înlăturarea barierelor din calea inovării, conectarea ofertei şi cererii de inovare în domeniul apei, crearea de strategii de diseminare a soluţiilor dovedite şi susţinerea accelerării introducerii pe piaţă a inovaţiilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.