Acasă Politic Bihor: Judecator trimis in judecata pentru marturie mincinoasa

Bihor: Judecator trimis in judecata pentru marturie mincinoasa

DISTRIBUIȚI

116461 – 29012013 – Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Mircea Puşcaş, judecător la Curtea de Apel Oradea, acuzat de mărturie mincinoasă, şi pe Florian Rob, ofiţer de poliţie judiciară, şef al Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Salonta din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

Judecătorul Puşcaş este cercetat şi în alte dosare penale pentru infracţiuni mult mai grave şi anume a pretins şi primit mită de mai multe ori.

Sumă totală pretinsă de judecătorul Puşcaş a fost de 61.500 euro, din care a primit 21.500 de euro, spun procurorii anticorupţie. Instanţa de apel a respins arestarea preventivă a acestuia, impunandu-i doar restricţia de a părăsi ţara.

DNA a făcut recurs, care urmează a fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

În dosarul în care Puşcaş este acuzat doar de mărturie mincinoasă, procurorii susțoin că în iarna lui 2011 (sfârşitul anului 2011 – începutul anului 2012), Florian Rob, ofiţer judiciar din Salonta, a pretins de la două persoane denunţătoare suma de 1.000 euro şi alte foloase nepatrimoniale pentru o altă persoană. Rob a lăsat să se înţeleagă că îşi va exercita influenţa asupra judecătorilor ce compuneau completul învestit cu judecarea recursului într-o cauză penală în care cele două persoane erau inculpate, astfel încât să pronunţe o hotărâre cu pedepse mai blânde faţă de cele ce fuseseră aplicate de instanţa de fond. La data de 28 februarie 2012, Curtea de Apel Oradea, mai precis completul de judecată din care a făcut parte şi inculpatul Puşcaş Mircea, a admis recursul unuia dintre denunţători şi i-a redus pedeapsa aplicată de instanţa de fond, fără a admite şi recursul celuilalt denunţător. Judecătorul Puşcaş nu a recunoscut că a vorbit cu ofiţerul-traficant de influenţă , deşi probele indicau contrariul Cu ocazia efectuării actelor de urmărire penală, în condiţiile în care, din probele administrate, procurorii au stabilit că inculpatul Rob Florian a promis denunţătorilor că va interveni la judecătorul Puşcaş Mircea, acesta din urmă a făcut afirmaţii mincinoase cu ocazia audierii sale în calitate de martor, susţinând că inculpatul Rob Florian nu a intervenit niciodată la el pentru ameliorarea situaţiei juridice a persoanelor judecate de completul din care făcea parte. La data de 17 ianuarie 2013, ICCJ a admis recursul procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Rob Florian

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj, instanţă desemnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să judece această cauză în fond. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.