Acasă Politic Bucuresti: O nouă taxă care va mări preţul carburanţilor

Bucuresti: O nouă taxă care va mări preţul carburanţilor

DISTRIBUIȚI

116224 – 21012013 – Ministerul Finanţelor Publice va impune firmelor cu activităţi de extracţie/exploatare şi comercializare a resurselor naturale, cu excepţia gazelor naturale, o taxă specială de 0,5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabiliarea cifrei de afaceri, taxă valabilă pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014, se arată într-un proiect de ordonanţă lansat în dezbatere publică.

„Vom introduce o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinanţare la fonduri europene. Cea mai mare parte a veniturilor colectate în plus, de peste trei miliarde de lei, deci 0,5 % PIB, se vor duce pentru cofinanţarea la fondurile europene. Sunt mai multe măsuri de corecţie a unor deduceri la calculul impozitului pe profit în Codul Fiscal’, a spus Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, la sfârşitul şedinţei USL, potrivit Capital.ro.

În nota de fundamentare a proiectului se menţionează că activităţile care intră sub incidenţa acestei taxe sunt exploatarea forestieră, extracţia cărbunelui superior, extracţia cărbunelui inferior, extracţia petrolului brut, extracţia minereurilor feroase, extracţia minereurilor de uraniu şi toriu, extracţia altor minereuri metalifere neferoase şi alte activităţi extractive. Sub incidenţa acestei taxe intră şi operatorii economici care au licenţe de exploatare a resurselor menţionate, dar a căror activitate principală nu corespunde acestor coduri CAEN.

Experţii Ministerului de Finanţe, iniţiatorul proiectului de act normativ, susţin, în nota de fundamentare, că impactul macroeconomic a noii taxe va fi nesemnificativ în ceea ce priveşte bugetul de stat, sumele încasate urmând să fie utilizate pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii aflate în derulare.

Conform unor specialişti din domeniul petrolier, orice taxă sau impozit aplicat companiile petroliere se va vedea în preţul final al produselor finite. Astfel, s-ar putea ca din luna februarie sau martie, companiile petroliere de pe piaţa românească să scumpească benzina şi motorina.

Speciliaştii contactaţi nu au putut aprecia care este impactul noii taxe asupra preţului benzinei şi motorinei. Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, noua taxă va avea un impact, în 2013, de numai 106,9 mii de lei asupra bugetului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.