Acasă Politic Argeș: Amănunte incendiare din dosarul ”Reţeaua Cheresteaua”

Argeș: Amănunte incendiare din dosarul ”Reţeaua Cheresteaua”

DISTRIBUIȚI

117149 – 22022013 – La fel ca și în cazul lui Codruț Vlăsceanu din dosarul ”Mafia permiselor,” la percheziția efectuată la vila lui Ion Andrei, zis ”Brânză”, unul din cei trei nași ai mafiei lemnului, poliția a ridicat peste 500.000 de dolari, echivalentul în lei. Dosarul cunoscut și sub numele de ”Rețeaua Cheresteaua” se aseamănă în multe privințe cu cel al ”Mafiei permiselor”.

Și nu doar prin numărul mare de percheziții, 57, și efective impresionante de jandarmi și polițiști care au participat la operațiune, ci și prin sumele uriașe de bani confiscate la descinderi. Dacă lui Codruț Vlăsceanu, fostul șef de la Permise, i s-au descoperit în casă, ascunși în cutiile de farduri ale soției și prin te miri ce locuri, 500.000 de euro, și unuia dintre patronii percheziționați în ”Rețeaua Cheresteaua” i s-au găsit cam tot pe acolo, adică echivalentul sumei de 500.000 de dolari.

Cei trei nași din ”Rețeaua Cheresteaua”

E vorba de Ion Andrei, supranumit și „Brânză”, patronul firmei SC Andris SRL din Gănești, comuna Pietroşani, suspectat a fi unul dintre nașii cherestelei de pe Valea Doamnei. Pe 13 noiembrie 2012, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Argeș au efectuat un număr record de percheziții în locații din comunele Domnești, Pietroșani și Coșești, dar și în zonele de munte de la Nucșoara, Vidraru, Cumpăna și Valea cu Pești. La una dintre cele 57 de locații, mai exact în casa din Gănești a omului de afaceri Ion Andrei, patronul SC Andris SRL, s-au găsit și confiscat aproape 17 miliarde lei vechi, cash, plus alte sume în euro uitate în torpedo-ul mașinii. Alți doi patroni vizați în urma descinderilor din „Rețeaua Cheresteaua” și cercetați în același dosar sunt Paul Andreescu, administratorul firmei Stania Bar din Coșești și Ion Ghilencea de la SC Trei Brazi SRL din Pietroşani. Dacă Ion Andrei a fost luat ca din oală și găsit cu grămada de bănet în casă, Paul Andreescu, despre care se spune că ar fi liderul rețelei, i-a așteptat relativ calm pe anchetatori. A afișat o mină a unui om care abia servise cafeaua de dimineață, lăsând impresia unei persoane care fusese avertizată despre cine urma să-i calce casa. În ceea ce îl privește pe cel de-al treilea om de afaceri implicat la greu în tăierea pădurilor din nordul județului, acesta e fostul primar al comunei Pietroșani, Ion Ghilencea, actual patron al firmei SC Doi Brazi SRL. Și acesta e un personaj arhicunoscut între nașii cherestelei, arborând o potență financiară de invidiat. Ca să vă faceți o idee despre cum adie evaziunea fiscală în jurul firmei lui Ghilencea, vă dăm doar un singur exemplu. Pe un site specializat în prezentarea firmelor din România, SC Doi Brazi SRL apare, conform datelor din bilanțul depus la Finanțe pe 2009, cu o cifră de afaceri de 7.135.455 lei (peste 71 miliarde lei vechi) și zero angajați.

Un raport din 2012 al Greenpeace, filiala din România, a grăbit declanșarea operațiunii din „Rețeaua Cheresteaua”. Într-un clasament al barbariei în materie de păduri defrișate, judeţul Argeş concura pentru primul loc, alături de Harghita. De altfel, ofițerii argeșeni de la Investigarea Fraudelor deschiseseră trei dosare pentru tăieri ilegale de masă lemnoasă cu un an înainte, așa că raportul Greenpeace nu a făcut decât să accelereze ancheta și să o facă publică.
Iată ce declara comisarul-șef Dan Nicolae, comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş, în cadrul unei conferinţe de presă organizată imediat după declanșarea operațiunii: „Sunt trei dosare iniţiate în anul 2011 de Serviciul de Investigare a Fraudelor. Administratorii societăţilor nu înregistrau în contabilitate toate tranzacţiile făcute, prejudiciind statul cu sume importante de bani. De asemenea, ei mergeau să exploateze într-o zonă unde erau marcaţi un număr de copaci, dar tăiau absolut toată pădurea de acolo.“, explica inspectorul-şef modul în care procedau membrii grupării.

Presiuni asupra polițiștilor. Nașii cherestelei au spate tare la București

S-a pus întrebarea, pe bună dreptate, de ce nu s-a efectuat nicio arestare imediat după descinderile din „Rețeaua Cheresteaua”. Pentru că, spre deosebire de Mafia Permiselor, unde a fost vorba de luare de mită, probată prin ofițeri acoperiți, aici vorbim de evaziune fiscală, iar prejudiciul, unul considerabil, trebuie stabilit prin expertize care se află în plină derulare. Și „Rețeaua Cheresteaua” a fost urmărită ambiental, și aici s-au făcut sute de interceptări telefonice pe care au picat funcționari de la ITRSV Ploiești (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare), pădurari, dar și câțiva directori și directori adjuncți de direcții deconcentrate. Însă acestea reprezintă nu doar noi piste în care se poate dezvolta ancheta, ci și ași în mânecă pentru organele de anchetă în momentul în care dosarul va fi trimis în instanță. Sunt nu mai puțin de 16 societăți comerciale suspectate că făceau parte din această suveică evazionistă, iar cei implicați sunt persoane foarte influente cu conexiuni nu doar în Argeș, ci și la București, la nivelul IGPR și al Ministerului Pădurilor. Pe surse, am aflat că există un director din Ministerul Pădurilor care îi proteja la greu pe nașii cherestelei, așa că nu mai miră pe nimeni că s-au făcut și se fac în continuare presiuni infernale asupra ofițerilor de la Investigarea Fraudelor. De altfel, comisarul-șef Gabriel Gherghe, șeful Serviciului Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Argeș, recunoștea într-un interviu: „Acești indivizi au diferite conexiuni și simțim presiuni în mod indirect. Există un gen de presiune pe care-l simțim asupra întregii structuri, tocmai și pentru faptul că noi avem de a face cu ceea ce în literatura de specialitate se numesc „gulerele albe”. Tot pe surse am mai aflat că una dintre țintele acestor presiuni ar fi fost chiar comisarul șef Gherghe, căruia unul dintre membrii comisiei de control venită de la IGPR i-ar fi dat de înțeles să-și bage mințile în cap cu acest dosar, deoarece patronii cercetați în „Rețeaua Cheresteaua” au spate tare la București. Din informațiile noastre există și un denunț în acest sens pe Legea 78, cea privind prevenirea, descoperirea și sancționarea actelor de corupție, care a provocat deja valuri la nivelul Ministerului de Interne, eliminând, în ciuda tuturor presiunilor, orice posibilitate de mușamalizare a dosarului „Rețeaua Cheresteaua”.

Pe interceptări ar fi picat și Constantina Miu, om cheie la ITRSV Ploiești, persoană care știa practic tot angrenajul pe baza căruia opera mafia din „Rețeaua Cheresteaua”. Conform acelorași surse neoficiale, după ce ar fi fost chemată la audieri, la Parchetul Tribunalului Argeș, și confruntată cu dovezile din dosar, madam Miu s-a înmuiat și a acceptat să colaboreze cu anchetatorii, devenind martor în dosar. Mai trebuie spus că un alt funcționar silvic care ar fi picat pe interceptări este Daniel Bănică, dar și că la percheziția din casa patronului Ion Andrei de la SC Andris, zis și „Brânză”, s-a descoperit un înscris cu banii pe care acesta i-ar fi dat unor funcționari publici. Pe respectiva hârtie apare și numele unui cunoscut director de deconcentrată, în dreptul căruia stă consemnată, drept șpagă, suma de 300 milioane lei vechi. În ultimul timp, după ce dosarul a avansat în cercetări, doi dintre patronii vizați, Paul Andreescu și Ion Ghilencea, au făcut concedieri semnificative în rândul angajaților de la firmele pe care le dețin. În plus, despre Ion Ghilencea de la SC Doi Brazi SRL, se spune că umblă în ultima perioadă să-și vândă cele 2000 ha de pădure pe care le deține în județul Argeș. – www.promptmedia.ro, sursa – Jurnal de Argeș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.