Acasă Politic Bruxelles: Barosso dupa intalnirea cu Ponta: “Avem o problema cu independenta Justitiei”

Bruxelles: Barosso dupa intalnirea cu Ponta: “Avem o problema cu independenta Justitiei”

DISTRIBUIȚI

116617 – 04022013 – Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat luni, că întâlnirea cu premierul Victor Ponta a fost una benefică pentru România şi apreciază eforturile Guvernului de a îndeplini promisiunile făcute în luna iulie a anului trecut.

Barroso a precizat că doreşte progrese în reforma sistemului judiciar, în numirea personalului din justiţie, iar unde există acuzaţii de corupţie să se dea şi exemple. Preşedintele CE spune că în cadrul întâlnirii bilaterale s-a discutat şi despre aderarea României la spaţiul Schengen, pe care Comisia o susţine ferm.

„România reprezintă un exemplu important cu privire la importanţa fondurilor europene pentru a putea investi. Apreciez eforturile făcute de premierul Ponta pe parcursul ultimelor 6 luni pentru a respecta angajamentele din iulie 2012. Am discutat despre situaţia economică, am salutat eforturile Guvernului de a reduce deficitul. E o mare realizare, mai ales în cadrul dificultăţilor economice. Am rugat să accelereze reformele şi să aplice rapid programul de ajustare în derulare”, a declarat Jose Manuel Barroso.

În ceea ce priveşte libertatea presei, preşedintele CE a afirmat că este sacrosanctă şi trebie să ne exprimăm îngrijorarea când există „campanii orchestrate împotriva independenţei justiţiei”.

Barroso a adăugat şi că nu vrea o lege a presei.

„Pentru noi libertatea presei e sfântă. Comisia Europeana va apăra întotdeauna o presă libera şi pluralistă. Aspecte legate de libertatea şi pluralismul presei au fost abordate şi în statele membre, şi în afară. Libertatea presei e sacrosanctă şi Comisia Europeană o apără. Nu avem absolut nici o intenţie să propunem reglementarea presei şi am fi primii care ar condamna orice fel de atac împotriva ziariştilor”, a spus Barroso.

Preşedintele CE a adăugat că nu se pot neglija acele plângeri din partea CCR, CSM în legătură cu campaniile orchestrate în presă împotriva unor magistraţi.

„Aici avem o problemă, din punct de vedere al independenţei justiţiei. Nu am recomandat nicio soluţie concretă, însă am considerat că e important să menţionăm că există această problemă şi că trebuie luate măsuri pentru a corecta situaţia”, completează Jose Manuel Barroso. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.